Miksi ruotsalaista ministeriä ammutaan?

Miksi ruotsalaista ministeriä ammutaan?

Kari Häkämies, Ruotsalainen mysteeri. Henrik Hamilo 2. CrimeTime 2023.

Kari Häkämies pyörittelee taitavasti nykypolitiikkaa, natojäsenyyttä, Suomen pääministerin vaihtumista, Venäjän suurlähetystön autioituvaa palatsia Tehtaankadulla, Ruotsin ministereitä ja tiedotusvälineiden roolia tämän kaiken keskellä.

Kirja alkaa asemiehen kuvauksella. Tämä vaanii Ruotsin opetusministeriä ja yrittää ampuakin, mutta epäonnistuu. Tapaus sähköistää sekä Ruotsin että muut Pohjoismaat. Kirjan päähenkilöt toimittaja Lotta Simula, valtiosihteeri Henrik Hamilo ja Venäjän suurlähetystön lehdistöavustaja Valeri Ivanov pitävät yhteyksiä tihenevään tahtiin.

Myöhemmin ampuminen onnistuu, ja käy ilmi, että kohde olikin venäläistaustainen ministerin avustaja. Tukholmaan lennetään tämän tästä, ja puhelimet hehkuvat punaisina. Mistä oikein on kyse, ja kuka on asialla? Ja mitä seuraavaksi tapahtuu. Kari Häkämies saa hyvin pidettyä jännityksen ja luotua uskottavat puitteet kuvaamilleen tapahtumille. Eletään Ukrainan sodan aikaa, joten Venäjä on eristyksissä, sinne pääsee vain erityistilanteissa.

Valeri Ivanovin äiti on kuusikymppinen vakoojan leski. Hänelle on järjestetty kolmen huoneen ja keittiön asunto hyvältä paikalta Moskovasta. Vaikka sota on päällä ja matkustusrajoitukset, Valerin äiti pääsee sieltä Suomeen hoitamaan ”sappivaivojaan”. Niinpä Helsingissä Valerin asunnolla pidetään arkaluontoisia kokouksia, joissa käydään läpi Tukholman ampumistapausta. Vakoojan leski tuntee ammutun ja tämän taustoja.

Kerran vakooja, aina vakooja. Tämä näyttäisi olevan kirjan teema. Ainakaan venäläisen vakoojan roolista ei päässe helpolla eroon, suurvallan lonkerot ulottuvat kaikkialle rajoituksista huolimatta. Ruotsalaiset tarjoavat ampujaksi Isistä tai muuta Lähi-Idän tahoa, mutta Suomessa nähdään tilanteeseen muitakin vaihtoehtoja.

Jonkin verran kirjassa sivutaan myös nuorten toimijoiden yksinäisyyttä ja heidän rakkausjuttujaan, mutta lähinnä vain mahdollisuuksien tasolla. Huumeetkin vilahtavat, samoin liikemiesten Venäjä-yhteydet. Kolmikossa, Ruotsi, Suomi ja Venäjä, riittää säikeitä moneen suuntaan. Ukrainan sota ja Nato tuovat soppaan omat kiemuransa.

Ivanov kuntoilee ja käy konserteissa muutaman Tehtaankadun suurlähetystön suojissa oleilevan venäläisen virkamiehen kanssa. Nämä vaikuttavat niin samasta puusta veistetyiltä, että lopun kiemurat jäivät ainakin minulle hieman auki. Miksi näistä kukakin teki mitäkin? Tekemiset kerrotaan, mutta niiden syyt olisi varmaan pitänyt osata lukea rivien väleistä.

Kokonaisuutena Ruotsalainen mysteeri avaa hienosti ikkunoita aivan nykypolitiikkaan sodan ja rajoitteiden keskellä.

Ritva Sorvali

Ritva Sorvali

Vastaa