Marko Kilpi lopettaa Undertaker-sarjansa

Marko Kilpi lopettaa Undertaker-sarjansa

Marko Kilpi, Undertaker, kuolemankauppiaat. CrimeTime 2023

Marko Kilven kuusiosaiseksi paisunut Undertaker-sarja lienee nyt tullut tiensä päähän. Kuudes osa päättyy sillä tavalla utuisesti, että vaikea on kuvitella siihen jatkoa.

Tämä Kuolemankauppiaat-osuus jatkaa sarjan edellisen osan hurjaa tilannetta, jossa tietty alue Suomessa on joutunut jonkin kokoisen ydinräjäytyksen alle. Melkoisesti ihmisiä on kuollut, alue on saastunut, poliisi yrittää selvittää tilannetta ja tekijää. Paikallinen hauturi Jarmo Kivi on epäilyksenalainen, ja kun hänet saadaan poliisin huostaan, oletus on, että tilanne alkaa selvitä. Mutta Kivi puhuu itsensä vapaaksi ja suuntaa Eurooppaan.

Kilpi kuvaa tarinaansa kolmella tasolla, ensinnäkin paikallisen poliisin näkökulmasta, toisaalla valtionjohto pitää jatkuvasti kokouksiaan ja päästyään vapaaksi Jarmo Kivi suuntaa Eurooppaan. Vähitellen paikallinen poliisi jää taustalle, kunnes ihan lopussa palaa taas kuvioihin. Keskiosa kirjaa mennään Jarmo Kiven kanssa Euroopassa ja Suomen valtionjohdon eri kokouksissa. Lopussa naiset nousevat päärooliin sekä poliisissa että vastapuolella, mikä se vastapuoli sitten lieneekään. Poliisi toimii, vastapuoli puhuu sivutolkulla syntyjäsyviä. Muutenkin tämä viimeinen osa satsaa enemmän filosofointiin kuin varsinaiseen toimintaan.

Näin koronan jälkimainingeissa tulee lähelle kirjassa kuvattu vaarallisen taudin basillien tahallinen levittäminen. Se on yksi nykyaikaisen sodankäynnin muoto. Muita ovat ainakin talous, energia, pakolaiset, tietoliikenne, terrori ja ilmastonmuutos. Koska tässä kirjassa keskustellaan melkoisesti, keskustelut sivuavat muun muassa edellä mainittuja aiheita.

Jarmo Kiven kilpimiehen Tuomaksen vaimo Maria nousee päärooliin. Kirjailija kuvaa Marian valtavan muutoksen epävarmasta ja masennukseen taipuvaisesta naisesta melkoiseksi toimijaksi, kun tilanne sitä vaatii. Epävarmuus ja tietynlainen pelokkuus kulkevat mukana, mutta kun Maria löytää itsestään myös toisen puolen, se pelottaa häntä. Jarmo Kiven ajatuksissa entistä Mariaa ei enää ole. Hän on nyt joku muu, jota hän itsekään ei tunne.

Olin aistivinani, että kirjailijalla on ollut vaikeuksia lopettaa tämä sarja. Koska sarjan päähenkilölle Jarmo Kivelle on vuosikymmenien aikana kertynyt yhteyksiä ties miten laajaan kansainväliseen rikollisuuteen, eteen tulee ongelma, että miten tämän kaiken saisi kursittua kokoon, miten sarjan saisi vietyä edes jollain lailla uskottavaan loppuun. Kirjailija ratkaisee asian niin, että mennään Eurooppaan ja punotaan siellä langat johonkin jamaan. Kukin lukija voinee itse päättää, miten Kilpi tässä onnistuu. Mutta ainakin sillä tavalla hän onnistuu, että jatkoa ei kukaan jääne odottamaan.

Kokonaisuutena sarja näyttää, miten suuri toimija kansainvälinen rikollisuus on ja miten se rantautuu Suomeen täkäläisten toimijoiden avustuksella.

Ritva Sorvali

Ritva Sorvali

Vastaa