. Tammi 2016.
Metro hyvästelee Kymenlaakson
Jari Järvelä päättelee Metro-trilogiansa kirjaan Tyttö ja seinä, jossa seikkaillaan koko ajan Kymenlaaksossa, Kotkassa, Myllykoskella ja Kouvolassa. Kotkassa kuoli vuosi sitten Metron ystävän Rust. Kuoleman aiheuttajat kerrataan moneen kertaan. Metro käy jopa helikopterilla hyvästelemässä Rustin kuolinpaikan. Metrolla on edelleen kana kynittävänä muutaman ihmisen kanssa.
Järvelä kuvaa Kymenlaakson maanteitä ja kaupunkeja. Tässä kirjassa etenkin Kouvolan ”viehättävät” rakennukset kuten Pohjola-talo saavat kuulla kunniansa. Kouvola on betonia pullollaan eikä se näytä Metron silmiin hyvältä.
Ehkä Metron havaintoja värittää myös oma mieliala: aina juuri silloin kun kaikki näyttää menevän hyvin, joku tuttu pettää. Näin käy myös tässä viimeisessä osassa. Niinpä kosto on se kantava voima, joka ajaa Metroa eteenpäin. Kosto toteutuu tässä kirjassa niin hurjilla tavoilla, että sitä ei tee mieli edes muistella.
Tyttö ja seinä on hyvästijättöjen kirja. Metro hyvästelee äitinsä sekä tämän pitkäaikaisimman miesystävän Voltin, ja myös pikkuveli Samuel pyörii kuvioissa. Eli sekä graffitirintamalla että huokoisessa perhepiirissä on eräänlainen hyvästijätön tunnelma. Vaikka Metro on vasta parikymppinen, hän muistelee elämäänsä kuin huomattavasti vanhempi ihminen.
Metrosta kertova kirjasarja on myös maahanmuuttajaromaani. Metron isä on musta mies, joka tuli Suomeen, rakastui suomalaiseen naiseen, ja niin Metro sai alkunsa. Metron valtava energia ja raivo kumpuavat todennäköisesti myös hänen kokemuksistaan tummaihoisena tyttönä ja naisena Suomessa.
Paitsi erikoisia paikkoja ja yöllistä liitämistä pitkin kattoja, Järvelä loihtii kirjaansa myös erikoisia tyyppejä. Tässä viimeisimmässä suuren roolin saa Metron eräänlainen ex-isäpuoli Voltti ja tämän Onnenmäki-niminen tila. Voltti suorastaan pursuaa ilmoille erilaisia bisnesideoita. Kaiken tavaransa keskellä hän vain istahtaa tietokoneen ääreen, ja taas on onnistunut kauppa tehty.
Metro jäänee dekkarikirjallisuuden historiaan. Hän on niin rohkea, vahva, sinnikäs ja omalla rajulla tavallaan oikeudenmukaisuuteen pyrkivä nuori nainen, että enpä muista samanlaisesta vähään aikaan lukeneeni.
Ritva Sorvali