Huumeista ja huumeporukoista on vaikea päästä eroon

Huumeista ja huumeporukoista on vaikea päästä eroon

Tomi Salakari, King of the street. CrimeTime 2023.

King of the street kertoo päihderiippuvuudesta. Se kertoo suomalaisesta Filip Muhosesta (s. 1970), joka jo nuorena ajautuu ensin mallimaailmaan, joutuu siellä hyväksikäytetyksi ja päätyy sen jälkeen kaduille huumeiden käyttäjäksi ja myyjäksi. Oikeastaan Muhosen koko aikuiselämä pyörii huumeiden ympärillä ainakin nelikymppiseksi. Muutaman kerran naisystävät saavat hänet hetkeksi hieman hellittämään, mutta pian tilanne on taas ennallaan.

Jossain vaiheessa Muhonen pakenee Suomen poliisia Amerikkaan ja ajautuu siellä samoihin huumepiireihin ja myös pidätetyksi. Sieltä löytyy henkilö, joka maksaa hänestä takuumaksun, jolla hän pääsee ulos vankilasta.  Amerikassa hänellä on ystävänä hiv-positiivinen Robert, jonka luona hän asuu ja jonka ansioista hän muutenkin pärjäilee. Kun Robert kuolee, Muhosen pitää vaihtaa maisemaa.

Seuraavassa Amerikan osassa Muhonen tutustuu antiikkikaupan pitäjään Lauraan ja asustelee tämän luona. Muhonen on melkoinen tarinankertoja, hän saa Lauran uskomaan ties mihin satuihin jopa niin, että he menevät naimisiin. Kun Muhonen tässäkin kaupungissa on löytänyt huumeporukkansa ja joutuu tappeluun ja poliisien takaa-ajamaksi, ei ole muuta mahdollisuutta kuin kertoa lopulta Lauralle edes osa totuudesta ja paeta Suomeen.

Suomessa Muhonen joutuu kuulusteluihin, mutta pääsee vapaalle odottamaan juttujensa oikeuskäsittelyä. Muhonen ei ole tehnyt mitään niin vakavaa, mistä hänet voitaisiin heti vangita. Sekä poliisikuulusteluissa, rikollispiireissä että etenkin naisten kanssa Muhonen pärjää hyvällä supliikilla. Naisten kanssa pärjäämistä auttaa edullinen ulkonäkö.

King of the street on siis elämänkerta huumeidenvälittäjä Filip Muhosesta. Hänen elämänsä on jatkuvaa veitsenterällä kulkemista. Hän ei voi tietää, miten paljon poliisi tietää hänen tekemisistään, hän ei voi tietää onko hän jonkin muun huumeidenvälittäjän tulilinjalla, saako hän maksettua velkansa sinne ja tänne, pitääkö hänen ottaa jokin vaarallinen keikka maksaakseen taas uuden velkansa, mitä sen jälkeen tapahtuu?

Kirja kertoo myös siitä, miten vaikeaa huumeporukoista on päästä eroon. Yleensä kaikki välittäjät ja myyjät ovat velkaa jonnekin ylemmälle taholle ja joutuvat tekemään, mitä nämä ylemmät tahot määräävät. Myös oma huumeidenkäyttö vaikeuttaa eroon pääsemistä. Kun itse pitää saada jostain päivittäinen annoksensa, sen eteen tekee mitä vain ja ajautuu yhä syvemmälle huumesuohon.

Muhonen yrittää huumeista eroon useamman kerran, mutta retkahtaa aina uudelleen. Hän käy katkaisuissa ja asuu pitkiäkin aikoja eri systeemeillä toimivissa vieroituspaikoissa. Mutta vasta Minnesota-hoito näyttäisi nyt jotenkin tehoavan. Tosin Muhonen kokee, kuten ilmeisesti kaikki päihderiippuvaiset, että päivä kerrallaan. Uusi naisystävä ja muutkin tukijoukot ovat tärkeitä. Tärkeää on myös opiskelu lähihoitajaksi tavoitteena päästä auttamaan muita päihderiippuvaisia.

King of the street on tärkeä kirja, mutta kohtalaisen raskas lukukokemus. Kun Muhonen aina uudelleen retkahtaa, lukijakin väsyy ja turhautuu. Eikö tästä todellakaan tule loppua. Eikä Muhosen taival todellakaan lopu. Päivä kerrallaan mennään eteenpäin, ja vaikka kirjan lopussa näyttäisi valo pilkottavan tunnelin päässä, vain aika näyttää miten Muhosen käy.

Ritva Sorvali

Ritva Sorvali

Vastaa