Viulukotelon monet salaisuudet

Viulukotelon monet salaisuudet

Viulukotelon salaisuus. Kouvolan 27.dekkaripäivien novelliantologia 2023.

Kouvolan Dekkaripäivien novellikilpailuun Viulukotelon salaisuus tuli julkaistun novellikirjan esipuheen mukaan 163 novellia. Kilpailussa oli myös nuorten sarja, mutta en löytänyt esipuheesta mainintaa siitä, montako novellia osallistui nuorten sarjaan ja montako niistä pääsi mukaan julkaistuun novellikokoelmaan. Muutamaa novellia lukiessani kuitenkin ajattelin, että tämä saattoi olla nuorisosarjalainen.

Parhaista novelleista koottuun novellikokoelmaan oli valittu 22 novellia. Niissä kaikissa vilahteli viulukotelo, milloin isommassa milloin pienemmässä roolissa. Novellit oli järjestetty kirjoittajien sukunimen mukaiseen aakkosjärjestykseen, vaikka kirjoittajien nimiä ei sisällysluettelossa jostain syystä mainitakaan. Monet nimet olivat kuitenkin vanhoja tuttuja dekkaripäivien aiemmista loppusuoralaisista eli novellikokoelmiin valituista.

Kilpailun päätuomari musiikkiopiston rehtori Jukka Kumpulainen piti voittajien julkistamistilaisuudessa hienon puheen, jossa hän kertoi lukukokemuksestaan ja valintaperusteistaan. Kun luin novellit ja katsoin, ketkä olivatkaan voittajia, todennäköisesti olisin valinnut samat voittajat. Voittajanovelleissa mentiin ikään kuin pintaa syvemmälle, aihe ja sen toteuttamistapa koskettivat.

Kolmanneksi tullut novelli Kolmanteen ja neljänteen polveen kuvaa mummin hautajaisia, joissa kahvinkaatajana hääräävä lapsenlapsi muistelee mummin vihjeitä siitä, miksi hänellä itsellään ja hänen äidillään on tumma kihara tukka. Muilla suvun jäsenillä ei tällaista tukkaa ole. Viulukotelosta löytyy vastaus tähän kysymykseen. Viimeinen kävely mummin kanssa suonreunassa kertoi sekin jotain.

Toiseksi valittu Viulupoika alkaa arkisen oloisesti puhelinsoitolla ja soittajan eli Sannan edellispäivän muuton kuvauksella. Novellin minähenkilö tuntuu aluksi olevan tarinan suhteen ulkokehällä, mutta mitä pitemmälle novelli etenee, sitä keskeisemmäksi minähenkilö muuttuu. Lyhyt novelli kuvaa niin rajua aihetta, että siinä riittäisi aineksia jopa romaaniin.

Voittajanovelli Perhossolki kertoo sekin mummosta, jota novellista kutsutaan nimellä mumma. Mumma on vielä elossa ja haluaa kertoa ennen kuolemaansa lapsenlapselleen, Pähkinäiselleen, jotain tärkeää. Se mitä mumma kertoo, on niin hurjaa, että sekin olisi vähintäänkin romaanin aihe.

Toivottavasti kilpailu, novellikokoelmaan pääseminen ja erityisesti voittajavalinnat innostavat kirjoittajia jatkamaan kirjoittamista. Varmasti kuulemme heistä vielä.

Ritva Sorvali

Ritva Sorvali

Vastaa