Kun antaa pahalle pikkusormen

Kun antaa pahalle pikkusormen

Seppo Jokinen, Sen maksaa minkä tilaa. CrimeTime 2023.

Seppo Jokinen onnistuu jälleen luomaan lokoisan kuvan Tampereen poliisin murharyhmästä. Siellä syödään reippaasti ja rasvaisesti, leukaillaan toisilleen entiseen malliin sekä uskotaan omaan jääkiekkojoukkueeseen tiukemmin kuin mihinkään muuhun uskontokuntaan.

Nyt seudulta löytyy kaksi vähäpukeista ruumista, joiden henkilöllisyyttä tekniikka ryhtyy selvittämään. Teatterin narikkatyyppi käpälöi asiakkaan lattialle pudonneen takin taskuja ja löytää aseen. Kun hän vielä saa kyseiseltä asiakkaalta nipun seteleitä, päänvaiva lisääntyy. Pitäisikö ilmoittaa jonnekin?

Komisario Sakari Koskinen viilettää entiseen tapaan myös omia polkujaan, mikä saa esimiehet hermostumaan: missä se taas on? Entinen armeijakaveri tulee kertomaan Koskiselle huolistaan, omat aikuiset pojat tappelevat eivätkä kerro isälleen minkä takia. Mitä tehdä, rikosta ei ole vielä tapahtunut? Asia ei oikeastaan kuulu poliisille, ei ainakaan murharyhmälle.

Helsingin Supo käy Tampereella ärhentelemässä ja osoittamassa ylemmyyttään, mikä asenne ei ainakaan paranna yhteistyötä. Se saa kuitenkin tamperelaiset hetkeksi vetämään yhtä köyttä. Poliisin johto ja työntekijät nyökyttelevät tietäväisesti toisilleen. Ja saahan muutama tamperelainenkin poliisi supo-vierailujen aikana syödä vatsansa täyteen.

Tämän kirjan teema voisi olla se, että kuinka helppo on luisua kaltevalle pinnalle. Kun antaa pahalle pikkusormen, se vie kohta koko käden, sanoo sananlasku. Näin tapahtuu tässä kirjassa muutamalle henkilölle. Koska häpeä liittyy vahvasti näihin kuvioihin, niistä ei vähällä mene ajoissa kertomaan kenellekään. Niinpä soppa vain sakenee.

Asian selvittämisessä auttaa se, että poliisi ei heti hyökkää päälle sormeaan helistäen, sillä henkilö itse tietää tehneensä väärin. Hän on elänyt tietotuskassaan jo kauan. Kyse on vain siitä, miten ja kenelle hän asiasta kertoisi, miten kaiken saisi hyvitettyä, miten pääsisi eteenpäin.

Sakari Koskinen kulkee töihin sekä rikospaikoille ratikalla, mikä herättää hilpeyttä, hänen perheasiansa ja naisasiansa muhivat taustalla, ehkä seuraavassa kirjassa alkaa tapahtua jotain. Sillä kait seuraava kirja on tulossa? Seppo Jokisen poliisikirjat ovat osa Tamperetta ja tärkeä osa suomalaista dekkarikirjallisuutta.

Ritva Sorvali

Ritva Sorvali

Vastaa