Kit Karisma tyttöjen turvajoukkona

Kit Karisma tyttöjen turvajoukkona

Ari Wahlsten, Langennut kaupunki. CrimeTime 2023.

Ari Wahlstenin musta poliisi Kit Karisma saa aatelisperheeltä tehtävän etsiä perheen kadonnut alaikäinen tytär Alma. Tämä tehtävä ajaa Karisman taas sellaisiin tilanteisiin, joihin ei toivoisi kenenkään joutuvan. Tyttöjä metsästävä ja ilotytöiksi valmentava venäläistaustainen Lihakauppias joukkoineen on omaksunut niin rajut toimintatavat, että ihmishenki ei noissa touhuissa paljon paina.

Karisma törmää todelliseen rikollisliigaan, joka kuskaa Suomeen köyhiä nuoria tyttöjä, lapsia, lupaamalla näille asunnot ja työpaikat. Kun tytöt on saatu Suomeen, nämä kuskataan leirille, jossa heidät koulitaan ilotytöiksi ja laitetaan töihin. Koska edellä mainitun Alman oletetaan joutuneen tähän porukkaan, Kit Karisma törmää varsinaiseen törkyjoukkioon herra-asiakkaineen.

Pyssyt paukkuvat, veitset heiluvat, nyrkit puhuvat. Ruumiita tulee. Karisma osaa nämä taidot eikä arkaile panna itseään likoon. Lukija joutuu pelkäämään hänen puolestaan, sillä kirjailija ei päästä sankariaan helpolla. Karisma saa köniinsä raskaimman päälle, mutta nousee pystyyn ja jatkaa matkaansa. Kit Karisma on ikään kuin sadunomainen villin lännen sankari, joka ratsastaa kaupunkiin ja laittaa asiat järjestykseen.

Tytön etsintä kestänee muutaman päivän, ja tuona aikana Kit Karisma joutuu hengenvaaraan useamman kerran. Karisma on yksityisetsivä, joka toimii todellakin yksin, liian yksin tekee mieli sanoa. Sillä yksin toimiessaan hän näkee sellaisen määrän laittomuutta, että hänen pitäisi koko ajan olla sormi näppäimellä soittamassa poliisille. Jo oman turvallisuutensa takia hänen pitäisi niin tehdä. Mutta eipä tee.

Vaikka Langennut kaupunki on varsinainen toimintadekkari, kirjailija kuvaa myös Kit Karisman ajatuksia ja tuntemuksia, kun tämä törmää aiheen törkeimpiin tilanteisiin. Ankeasta aiheesta huolimatta myös eräänlaista huumoria tihkuu tietyissä tilanteissa.   Seksikuvauksessa esiintyvä Lisa välittyy lyhyessä kohtauksessa suorastaan veikeänä ja rohkeana hahmona, samoin Romanian suurlähettiläs Carmelina Boc suorastaan sadunomaisena hahmona omissa tiloissaan.

Langennut kaupunki on Helsinki. Kirjassa liikutaan keskustassa, Kalliossa ja noin puolen tunnin ajomatkan päässä muuallakin.  Köyhät naiset ovat uhreja, mutta heissä on myös sankaruutta, jota Ari Wahlsten nostaa esiin. Naisilla on tarve vaikuttaa kohtaloonsa, huolehtia muista, etenkin nuoremmista, vaikka keinoja ei juuri olekaan. Mutta kun he saavat avukseen Kit Karisman ja lopulta luottavat tähän, alkaa tapahtua.

Ritva Sorvali

Ritva Sorvali

Kommentointi on suljettu.