Evankelinen liike keskiössä 1920-luvun Helsinki-kuvauksessa

Evankelinen liike keskiössä 1920-luvun Helsinki-kuvauksessa

Virpi Hämeen-Anttila, Synnin jäljet. Otava 2023.

Virpi Hämeen-Anttila on kirjoittanut kymmenennen osan Karl Axel Björkin tutkimuksia noin 100 vuoden takaisesta Helsingistä. Kirjoissa eletään Helsingin keskustassa, Kruunhaassa, Eirassa, Kampissa ja Kalliossa. Raitiovaunut kulkevat, mutta myös hevoskyydit, vossikat, kulkevat rinnalla, takseina.

Karl Axel Björk on virassa sukulaisen yrityksessä, mutta avustaa Helsingin poliisia murhatutkimuksissa. Niin nytkin. Kaksi nuorta miestä näyttää tehneen itsemurhan, mutta miksi ihmeessä. Tätä ruvetaan tutkimaan, ja tutkimus vie Björkin ja hänen apulaisensa Valkaman muun muassa Kallion pahamaineisiin kapakoihin. Eletään kieltolain aikaa, mutta se ei ole suinkaan estänyt viinan juontia. Päinvastoin.

Suuri osa kirjan henkilöistä kuuluu Helsingin evankeliseen liikkeeseen. Monet tekevät lähetystyötä kadulla ja yrittävät auttaa muun muassa viinankiroihin joutuneita. Kärhämöinnit ja valtataistelut myös liikkeen sisällä ovat arkipäivää. Etenkin naisia halutaan estää turhan näkyvästä toiminnasta.

Valtataistelut myös eri herätysliikkeiden välillä nousevat esiin isien ja poikien välisenä sanasotana. Raamattua voi lukea niin monella tavalla. Siitä voi tehdä lyömäaseen tai siitä voi lukea lohdutuksen sanomaa. Evankeliset tuntuvat lukevan enemmän lohdutuksesta kuin rangaistuksesta.

Virpi Hämeen-Anttila kuljettaa henkilöitään pitkin tuon aikaista Helsinkiä. Milloin etisitään tai varjostetaan mitäkin tai ketäkin. Henkilöiden kulkemista helpottaa se, että kirjan sisäkansissa ovat edelleen kartat 1920-luvun Helsingin keskustasta.

Hämeen-Anttilan Helsinki-kuvaukset ovat olleet kiinnostavia, mutta nyt alkaa tuntua siltä, että niitä on jo tarpeeksi. Tapahtumat ja toimintatavat alkavat toistaan itseään. Enkä kirjailija itsekin on suunnitellut, että kymmenen kirjaa Karl Axel Björkin tutkimuksia on sopiva määrä.

Ritva Sorvali

Ritva Sorvali

Kommentointi on suljettu.