. Gummerus 2020.
Nuoret aikuiset Pietarin työelämässä
Anniina Tarasovan Kuoleman kulisseissa ollaan aluksi Kyproksella suuren firman iltagaalassa. Kirjan päähenkilö Reija Wren on saanut sinne kutsun uuden työpaikkansa takia. Pian ilmenee, että ei ole työpaikkaa, ja sitä lupaillut esimieskin kuolee.
Reija palaa Pietariin, jossa hän on jonkin aikaa asunut kimppakämpässä ja työskennellyt toiselle firmalle. Hänet Kyprokselle kutsunut firma haluaa kuitenkin palkata hänet aloittamaan firman liiketoimet Venäjällä, ja niinpä hän apulaisineen rupeaa remontoimaan siellä toimistotilaa tähän tarkoitukseen.
Minun oli vaikea päästä sisälle tähän kirjaan, sillä en saanut otetta siitä pintatarinaa syvemmästä teemasta, joka kirjailijalla on varmaan ollut mielessä. Kuoleman kulisseissa häärää nuoria ihmisiä. Nämä asuvat yhdessä, työskentelevät yhdessä, mutta kenenkään elämää, taustaa tai ajatuksia ei avattu sen enempää. Niinpä henkilöt jäivät minulle tyypeiksi.
Oikeastaan mielenkiintoisin ”henkilö” tässä kirjassa on Pietarin kaupunki. Tuntui hyvältä, kun kirjailija nimesi ne kadut, joilla henkilöt kulkivat, ja kertoi mitä näkyi mistäkin, mistä ikkunasta näkyi mikäkin kirkko ja niin edelleen. Dekkareissa miljööt ovatkin oleellinen osa tarinaa, Pietarin kaupunki nousee tässä kirjassa tällaiseen oleelliseen rooliin.
Venäläinen työelämä, jossa on pakko tuntea oikeita ihmisiä, olla suhteita sinne ja tänne, tehdä palveluksia ja saada vastapalveluksia, tämä puoli tuli hyvin läpi. Esimerkiksi remontin teko firman toimistossa kuvannee hyvin rakennusalan työkäytänteitä Venäjällä.
Koin Kuoleman kulissit eräänlaisena nuorten ihmisten kirjana, jossa ihastumiset ja vihastumiset näyttelevät kohtalaisen suurta osaa. Ehkä kirjan otollisin kohdeyleisö on juuri nuoriso tai nuoret aikuiset.
Ritva Sorvali