Rikos ei katso ikää - uusi kirjoituskilpailu

Dekkaripäivien uusi kirjoituskilpailu julistettiin avoimeksi 7.6.2019 ja kirjoitusaikaa on vuoden 2019 loppuun asti. Rikosnovellin aiheena on Rikos ei katso ikää.

Kilpailussa on tällä kertaa kaksi sarjaa; toinen on tarkoitettu nuorille ja toinen on aikuistensarja. Katso tarkat ohjeet kilpailun säännöistä.

Kilpailun järjestäjä on Kouvolan kaupunginkirjasto.

Kirjoituskilpailun säännöt

1.  Kirjoita suomenkielinen novelli, jossa on mukana eri ikäisiä henkilöitä sekä ongelmia su-kupolvien välillä. Voit sijoittaa tapahtumat mihin tahansa aikaan ja paikkaan.

2.  Kilpailussa on kaksi sarjaa:
● 13–18-vuotiaat
● aikuiset
Jos osallistut nuortensarjaan, ilmoita ikäsi tekstin etusivulla nimimerkin yhteydessä.     
       
2. Tekstin pituus saa olla välilyönteineen korkeintaan viisi (5) sivua, enintään 10 000 merkkiä. Kirjoita fontilla Arial tai Calibri, käytä fonttikokoa 12 ja rivinväliä 1,5. Tulosta teksti yhdelle puolelle paperia.         
 
3.  Lähetä novellisi postissa kahtena kappaleena 31.12.2019 mennessä osoitteeseen: Kouvolan kaupunginkirjasto, PL 33, 45101 Kouvola. Kuoreen merkintä ”Kirjoituskilpailu”.

4.  Käytä nimimerkkiä, mutta liitä tekstin mukaan erillisessä suljetussa kirjekuoressa oikeat henkilö- ja yhteystietosi: nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

5.  Paikallinen raati seuloo kirjoituksista parhaimmat päätuomarin arvioitaviksi. Päätuomari kirjailija Martti Linna valitsee näistä 1-3 palkittavaa novellia, joiden tekijöille Kouvolan kaupunki myöntää rahapalkinnon. Palkinnon suuruus ilmoitetaan myöhemmin. Kilpailun tulokset julkistetaan ja palkinnot jaetaan ensi kesänä Kouvolan Dekkaripäivillä.
      
6.  Parhaista töistä julkaistaan novellikokoelma Kouvolan XXIIV Dekkaripäivillä 2020.   

7.  Kilpailu on kaikille avoin. Jokainen kirjoittaja voi osallistua vain yhdellä novellilla.

8.  Tekstien tulee olla ennen julkaisemattomia. Kouvolan Dekkaripäivät pidättää itsellään oikeuden julkaista kilpailuun tulleita novelleja myöhemminkin painettuina tai verkossa.

9.  Osallistumalla kilpailuun annat luvan nimesi julkistamiseen, jos novellisi valitaan julkaistavaan kirjaan ja jos voitat palkintoja.

Kommentit

ei viiteen sivuun mahdu mitään järjellistä tarinaa. kymmenen vähimmäismäärä kaksikymmentä enimmäismäärä.

Päädyimme viiteen sivuun senkin takia, että aiemmin monet parhaat kirjoitukset ovat olleet suunnilleen tuon pituisia, vaikka olisi saanut kirjoittaa pitempään. Lyhyt sivumäärä pakottaa rajoittamaan näkökulmaa, valitsemaan tarinasta jonkin siivun tai lyhyemmän osan, jolloin voi saada aikaan jopa vaikuttavamman tarinan kuin kertomalla kaiken.   

ystävällisin terveisin

Ritva

Vertailun vuoksi esimerkiksi myös Muusa-kirjoituskilpailussa enimmäispituus on viisi liuskaa. Se on ihan hyvä pituus. Saa keskittymään olennaiseen.

viiteen sanaan saa mahtumaan kaiken

Ketkä tuomaroivat kilpailua? Onko esim. päätuomarin nimeä saatavilla?

Paikallinen raati lukee tekstit ja valitsee parhaat, jotka lähetetään päätuomarille. Päätuomarin nimi on vielä avoin. Ilmoitamme sen tällä sivustolla myöhemmin syksyllä.

Paikallisessa raadissa on ainakin osittain entisiä jäseniä. Lopullisen raadin kokoonpanon ilmoitamme myös myöhemmin.

ystävällisin terveisin Maritta Naumanen

 

Hei voiko tuon kirjoittaa kaverin kanssa ja voiko osallistua kaverin kanssa?

Aiemminkin jotkut ovat osallistuneet kilpailuun kirjoittamalla yhdessä. Joten mainiosti voi kirjoittaa kaverin kanssa.

Ritva

Yleensä palkintosumma ilmoitetaan etukäteen!

Aiemmissa kilpailuissa kokonaispalkintosummat ovat olleet 2000-5000 euron välillä, ja ne on jaettu eri vuosina erikokoisiin osiin. Joskus palkittuja on ollut 1-2, joskus paljon enemmänkin. Joten vaikea sanoa tässä vaiheessa, miten ensi keväänä menetellään. Mainetta ja kunniaa on kuitenkin luvassa kaikille. 

Tervetuloa mukaan kilpailuun!

Ritva

   

Joo tää on hieman typerä kysymys mutta nuori olen enkä kirjoituskilpailuihin ennen osallistunut niin mitä tarkoitetaan kahtena kappaleena. Tulostetaan tarina kahteen kertaan ja lähetetään sama tarina kaksi kertaa vai jotain muuta?

Juuri niin. Tulosta teksti kaksi kertaa ja lähetä molemmat versiot samassa kirjekuoressa annettuun osoitteeseen.

Ystävällisin terveisin

Ritva

Onko sallittua osallistua kilpailuun tekstillä, joka on osallistunut omakustanteiseen ryhmäantologiaan?

Säännöissä sanotaan, että osallistua voi vain ennen julkaisemattomilla teksteillä eli jos tekstisi on julkaistu aiemmin vaikka omakustanteenakin, et voi sillä osallistua kilpailuun.

Mutta tervetuloa osallistumaan uudella tekstillä. Kilpailuaikaa on joulukuun loppuun.

terveisin Maritta Naumanen

 

 

 

Hei!
Kun aiheena on että rikos ei katso ikää niin pitääkö sen olla otsikko vai saako otsikko olla jokin muukin kunhan noudattaa annettua aihetta? Minä en ole ihan varma sillä sitä ei ainakaan mielestäni ohjeissa lue tai sitten olen vain poikkeuksellisen hassu kun en sitä huomaa tai tajua.

Kiitos kysymksestä. Otsikon saa itse muokata ihan mieleisekseen. Rikos ei katso ikää on kilpailun teema, kullakin siihen osallistuvalla tekstillä saa olla oma otsikkonsa.

y.t. Ritva 

Pitääkö novellin olla realistinen vai saako se olla mielikuvituksellinen kuten haltija ja peikko sukupolvien välisistä kinoista jotka kärjistyvät johonkin rikokseen vai pitääkö kertoa ihmisistä ja vaikka murhasta?

Novelli saa olla realistinen, satu tai muu mielikuvituksen tuotos. Koska viiteen sivuun ei kaikkea saa mahtumaan, kirjoittajan pitänee valita, mitä hän kuvaa. Hänen pitää valita esimerkiksi se, keskittyykö hän enemmän henkilöön, miljööseen vai itse tapahtumaan.

y.t. Ritva  

Saako novellista kirjallista palautetta ja onko tyylilaji oltava dekkari.

Kiitos kysymyksestä!
Saa palautetta, kun ilmoittautuu dekkaripäivien yhteydessä järjestettävään perinteiseen palautetilaisuuteen.

Dekkarin alle mahtuu nykyään niin monta tyylilajia, että jos novelliin saa sujuteltua jännitystä, se on dekkari.
y.t. tRitva

Ovatko päivät 5-6.6.2020.

Kyllä, dekkaripäivät järjestetään pe-la 5.-6.6.20 Kouvolan kirjastossa.

Ritva

Tervehdys.

Postin lakon aikana kun kirjeet myöhästyvät niin otatteko vastaan vielä niitä mitkä tämän aiheuttamana eivät välttämättä kerkeä määräaikaan mennessä teille perille 31.12.2019?

Vuodenvaihteeseen on lähes kaksi kuukautta, joten vaikea sanoa, mikä on postin tilanne tuolloin. Perinteisesti olemme katsoneet ainakin muutaman päivän tammikuun alussa, että onko jonkun lähetys jäänyt jonnekin jumiin. Näin teemme varmasti nytkin, ja jos posti on tuolloin vielä sekaisin, sitä suuremmalla syyllä.

y.t. Ritva   

Jos työpaikkaan, kilpailuun tmv:aan on lähetettävä "viimeistään x. päivänä", hakemukset ja kilpailutyöt hyväksytään mukaan, jos kuoren päällä on postin kyseisen x. päivän leima. Sähköpostissa katsottaisiin samoin kelloaikaa (23.69). Kannattaa siis pyytää postista selkeä leima kuoreen ja vielä tarkistaa, että
x-päiväys näkyy hyvin.

Moikka mitä jos dekkaripäiville ei pääse onko palkinto mahdollista postittaa?

Palkinto siirretään voittajan pankkitilille, joten se hoituu helposti, vaikka ei pääsisikään paikalle.

y.t.  Ritva 

Postilakko on juuri meneillään. Kuinka saan varmimmin tekstini perille

Toistaiseksi kannattaa luottaa siihen, että postilakko päättyy kohtuullisessa ajassa. Jos lakko pitkittyy, jatkamme kilpailuaikaa tarpeen mukaan ja ilmoitamme siitä erikseen.

 

terveisin Maritta

Hei, tarkoittaako tuo max 10 000 merkkiä ilman välilyöntejä vai välilyönnit mukaan laskettuina? tällä hetkellä tekstissäni on 10 055 merkkiä.

Hei, merkkimäärä on ajteltu niin, että välilyönnit on laskettu mukaan. Jos tekstin pituus ei ylitä säännöissä mainittua ja fonttikoko ym. on kohdallaan, ei pieni merkkimäärän ylitys haittaa.

Tässä vielä sääntöjen ao. kohta:

Tekstin pituus saa olla välilyönteineen korkeintaan viisi (5) sivua, enintään 10 000 merkkiä. Kirjoita fontilla Arial tai Calibri, käytä fonttikokoa 12 ja rivinväliä 1,5. Tulosta teksti yhdelle puolelle paperia.         

terveisin Maritta Naumanen

kiitos

Vielä merkkimäärästä. Jos kaikki muut ovat kohdallaan, sivumäärä on alle viisi, ja merkkimäärä on 10972, onko se liikaa. Vai kannattaako kuitenkin lähettää, te katsotte sitteen voiko ottaa mukaan kilpailuun vai ei.

Ei tuo kovin suurelta ylitykseltä tunnu, emme varmankaan sillä perusteella hylkää novellia. Suosittelen kuitenkin katsomaan tekstin vielä läpi sillä silmällä, että olisiko varaa tiivistää. Yleensä se vain parantaa tekstiä.

 

t. Maritta

Heissan, valmista on.
Saadaan vielä tuo Posti kulkemaan niin hyvä! Olisi mukava kuulla montako kirjoitusta tänä vuonna saitte. Montako kirjoitusta novellikokoelmaan on edellisvuosina päässyt? Miten näitä olisi saatavilla?

Hei, aikaisempia novellikokoelmia voi ostaa tai tilata Kouvolan kirjastosta. Ne maksavat 5 euroa kappale (tämän vuotinen 10 euroa) sekä lähetettäessä postituskulut. Tarkemmat tiedot: http://www.dekkaripaivat.fi/node/907

Hei,

vielä emme tiedä lopullista kirjoitusten määrää tänä vuonna. Postilakon takia aika venynee nyt jonkin verran tammikuun puolelle. Useimmiten on kokoelmaan otettu n. 20 novellia.

Kokoelmien saatavuudesta ks. Chrisin vastaus.

t. Maritta

Hei,
onko merkkimäärä oleellisempi raja kuin sivumäärä? Kirjoitin sivumäärä mielessä tekstiä, mutta eihän tuo merkkimäärä vastaa viittä sivua, vaan pikemminkin 3,5 sivua.

Merkkimäärä on oleellisempi, sillä kirjainten kokoa, rivinväliä ym. muuttamalla sivuja saa samalla tekstillä enemmän tai vähemmän.

y.t. Ritva.

 

En taaskaan ollut tarkkaavainen, joten en huomannut, että kirjoitus pitää lähettää postissa... 31.12. on ensi tiistai, ja postin hitauden takia lähetys tuskin ehtii perille. Lasketaanko tammikuun alkupuolella saapuvat lähetykset mukaan kilpailuun?

Jo postilakon aikana lupasimme kyselijöille, että katsomme muutaman päivän tammikuun alusta, ennen kuin rupeamme järjestelemään aineistoa. Eli jos laittaa novellin postiin tällä viikolla (viikolla 1), se ehtii kilpailuun.

Ystävällisin terveisin
Ritva

Hei. Lähetin tekstini kilpailuun ja olenkin hieman malttamaton luonteeltani. Vaikken olekkaan kauhean toiveikas menestyksen suhteen olen silti kiinnostunut kuulemaan tuloksista. Milloin voittajille kerrotaan? Milloin saan tiedon olenko menestynyt?

Paikallinen raati setvii tekstejä maaliskuun lopulle, jolloin jatkoon valitut lähetetään päätuomarille eli kirjailija Martti Linnalle. Samalla lähetän kirjoittajille viestin jatkoon pääsystä. Voittajille ilmoitetaan voitosta huhtikuun lopulla. Varsinaisesti voittajat julkistetaan dekkaripäivilla 5.6.2020.

Perinteisesti kilpailun osanottajille järjestetään palautetilaisuus dekkaripäivien yhteydessä pe 5.6.20 klo 14.00-16.00. Tähän tilaisuuteen pitää ilmoittautua etukäteen 15.5.20 mennessä osoitteeseen ritva.sorvali@kouvola.fi 

y.t. Ritva Sorvali

Paikallisen raadin pj