Hannele Pokka ja elämää Talvivaaran sisäpiirissä

Tekijän puheenvuoron esittävä ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka kertoo Dekkaripäiville toimittamassaan esittelytekstissä kirjastaan näin:

Talvivaaran kaivoksesta toivottiin suuria, mutta siitä tuli painajainen. Syksyllä 2012 tapahtui kipsisakkavuoto, jolloin satoja tuhansia kuutioita metallipitoista vettä valui lähiympäristöön. Meille suomalaisille se oli järkytys. Oli totuttu, että teollisuudessa meidän maassamme ei tapahdu mitään vakavaa. Lainsäädäntömme on tiukka ja yritykset osaavat hommansa.

HannelePokka1_0.gif
Kuva:YM:n kuvapankki

Talvivaaran sisäpiirissä -kirjani ei ole dekkari. Kirjani on faktaa,  mutta joskus tosielämän tapahtumat ovat fiktiota jännittävämpiä, toteaa Pokka tiedotteessaan.

Näköalapaikka kriisin keskiössä

Talvivaaran kohdalla oli yhtä aikaa ympäristö- ja talouskriisi, poliitikoilla poliittinen kriisi. Kaivoksen ongelmat jatkuivat vuosikausia, kunnes valtio osti konkurssiin menneen Talvivaaran kaivoksen, jatkaa Pokka.

Meitä ympäristöministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehiä oli Talvivaaran kriisin keskiössä. Olimme sisäpiiriläisiä, joiden tehtävänä on valmistella päätöksentekijöille, ministereille tietoja, jonka pohjalta kaivos piti ajaa alas tai pelastaa.

Talvivaarassa tapahtui ympäristörikos. Kaivoksen johtaja Pekka Perä ja muutama muu kaivoksen johtohenkilö saivat hovioikeudessa tuomion ympäristönturmelemisesta. Tuomiot olivat ehdollista vankeutta ja sakkoja.

Ovatko ympäristörikoksista annetut tuomiot oikeassa suhteessa tekojen vakavuuteen? Kuinka paljon ympäristörikoksia Suomessa tehdään? Paljonko rikoksia joutuu oikeuteen?

Hannele Pokka on julkaissut sekä kauno- että tietokirjoja

Hannele Pokka on toiminut vuodesta 2008 ympäristöministeriön kansliapäällikkönä. Pokka on ympäristöoikeuden dosentti, maaherra ja poliitikko. Hän on kirjoittanut yhdeksän kirjaa, joiden joukossa on sekä kauno- että tietokirjoja.

Varaa teos:
Hannele Pokka: Talvivaaran sisäpiirissä (Otava, 2019)

Kouvolan Dekkaripäivillä
Tekijän puheenvuoro: Talvivaara-kirja
ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka
lauantaina 8.6. klo 11.45

Tapahtumapaikka: