Lähisuhdeväkivaltaa ja Islannin kesän viileyttä

Lähisuhdeväkivaltaa ja Islannin kesän viileyttä

Lilja Sigurdardottir, Jääkylmä aurinko. Aroran tutkimuksia 1. Blue Moon 2023.

Jääkylmä aurinko kertoo Islannista, Islannin kesästä. Vaikka on siis kesä, päähenkilö Arora kokee tämän tästä vilunväristyksiä. Islannin kesässä ei tarvitse tuskailla kuuman kanssa.

Tarina lähtee Englannista, kun Aroran äiti soittaa olevansa huolissaan vanhemmasta tyttärestään Isafoldista, johon hän ei ole kahteen viikkoon saanut yhteyttä. Koska Isafold on asunut Islannissa, äiti vaatii Aroraa lähtemään sinne etsimään siskoaan. Arora lähtee, ja loppukirja ollaankin Islannissa.

Vaikka Arora on kuusi vuotta nuorempi, hän on joutunut ennenkin huolehtimaan siskostaan. Viimeiset kolme vuotta Isafold on seurustellut väkivaltaisen Björnin kanssa ja soitellut sekä äidilleen että siskolleen avunpyyntöjä. Kun Arora Islannissa menee kysymään Björniltä, missä Isafold on, Björn kertoo Isafoldin lentäneen Englantiin.

Arora on yksityisetsivä, joka etsii kadonneita rahoja. Hän pystyy netin kautta seuraamaan rahojen liikkeitä, kun saa käyttöönsä tietyt tunnusluvut ja salasanat. Hän voi tehdä tätä työtä missä vain, hän tekee sitä myös Islannissa. Hotellissa hän tapaa komean Hakonin, ja eipä aikaakaan, kun hän jo tutkii tämän tilejä.

Tyttöjen isä on ollut islantilainen, niinpä heillä on siellä sukua. Arora ottaa yhteyttä eräänlaiseen sukulaiseen, poliisi Danieliin, ja kertoo tälle siskonsa katoamisesta. He rupeavat yhdessä tekemään tutkimuksia.

Kirjailija kuvaa Björnin ja Isafoldin asuintaloa monen henkilön kautta. Nuoria vastapäätä asuu Olga, joka piilottelee asunnossaan paperitonta pakolaista Omaria. Nuorenparin asunnon alapuolella asuu karvainen mies Grimur, joka ajaa jatkuvasti karvojaan ja seuraa yläkerran nuorenparin tappeluja. Kun Arora ja Daniel tekevät tutkimuksiaan, selviää, että Isafold on aiemmin käynyt molempien naapureiden luona pakosalla ja kertonut tilanteestaan.

Kirjailija Lilja Sigurdardottir kuvaa vuorotellen Aroran tutkimuksia ja tuntemuksia, Danielin kotia, ajatuksia ja tuntemuksia, Olgan huolta piilottelemastaan Omarista, Grimurin karvajuttuja ja muita suunnitelmia. Vaikka ollaan Islannin pääkaupungissa, Reykjavikissa, ympyrät ovat pieniä, lähes kaikki näyttävät tuntevan toisensa.

Kirjailija kuvaa henkilöitä paljolti ruokien kautta. Kun Daniel touhuaa keittiössään ja keittää kahvia, Arora kokee läheisyyttä hänen kanssaan, seuraavan päivän piknikillä vielä enemmän. Ravintolasyöminen Hakonin kanssa merkitsee myös juomista eikä huppelilta voi välttyä. Omar hemmottelee Olgaa tekemällä yksinkertaista ruokaa, palvelemalla tätä. Grimar hemmottelee itseään sunnuntaisin leivoksilla, vaikka muuten tyytyy nuuteleihin tai nakkisämpylöihin.

Aroraa on jo kauan ärsyttänyt se, että hän on joutunut selvittämään siskonsa asioita. Nyt hän kokee huonoa omaatuntoa siitä, että ei enää viimeksi lentänyt hätiin, kun siskolla oli vaikeaa. Sisarusten suhde tavallaan syvenee ja lähenee nyt, kun toinen on kadoksissa. Aroralla on ongelma Islannin miesten kanssa, Hakon liehittelee häntä hotellissa, mistä syystä Aroralla on huono omatunto Danielin suhteen, joka vetää häntä yhä enemmän puoleensa.

Islannin poliisin lisäksi Arora ja muutkin Isafoldin sukulaiset osallistuvat etsintöihin. Kirjan lopulla Arora ei palaakaan Englantiin vaan jää Islantiin jatkamaan tutkimuksia. Eli Aroran tutkimuksia 1 saa ainakin toisen osan. Hyvä niin, sillä kirjailija kuvaa henkilöt ja näiden ympäristöt sellaisella lämmöllä ja yksityiskohtaisuudella, että ainakin minä jäin suorastaan odottamaan jatko-osaa.

Jääkylmä aurinko on kirja, jossa henkilö- ja miljöökuvaus sieppaavat lukijan otteeseensa.

Ritva Sorvali

 

 

 

 

Ritva Sorvali

Vastaa