Ilmastonmuutoksen aiheuttamiin rajoituksiin on pitänyt sopeutua

Ilmastonmuutoksen aiheuttamiin rajoituksiin on pitänyt sopeutua

Staffan Bruun, Viini palaa. CrimeTime 2023.

Staffan Bruunin viimeisin dekkari Viini palaa käsittelee lähes kaikkia ilmastonmuutoksen takia ihmisille säädettyjä rajoituksia. Ilmeisesti eletään lähitulevaisuudessa. Ukrainan sota mainitaan muutaman kerran, mutta onko se loppunut vai ei, siitä en saanut selvää?

Mutta se on selvää, että lihaa ei saa syödä, koirien ja kissojen pitoa rajoitetaan, lentoja säännöstellään, golfkenttiä suljetaan, paperilehtien tilaaminen on kielletty, ehkäisymenetelmiä kuskataan etenkin Afrikkaan ja italialainen viininviljelijä on joutunut kuivuuden takia muuttamaan Suomeen, Inkooseen. Koronarokotuksissa ollaan jo yhdeksännessä piikissä.

Tämä kaikki edellä mainittu on saanut aikaan sen, että ihmiset vahtivat toisiaan: kuuluuko jossain koiranhaukuntaa, tuleeko rappukäytävään lihapaistin tuoksua, rapiseeko jossain paperi? Autoiluakin pitäisi vähentää, joten etenkin ilmastoaktivistit vahtivat autoja ja tekevät tiesulkuja pääteiden varsille. Staffan Bruun kuvaa hienosti nämä muutokset ja niiden vaikutukset.

Mutta itse tarina jotenkin tökkii etenkin alussa. Erityisesti rekkojen toistuvat vääriin paikkoihin menemiset ja poliisiratsioihin joutumiset alkoivat puuduttaa. Ikään kuin nuo rekat olisivat olleet jostain toisesta tarinasta. Kun rekoista päästiin eroon ja kerronta alkoi pyöriä toimittaja Burt Kobbatin, italialaispariskunnan ja ympäristöaktivisti Bella Rannan ympärillä, tarina alkoi vetää.

Ainakin kolme ärhäkkää järjestöä haluaa vaikuttaa asioihin. Ympäristöliikkeen lisäksi toimii SMS eli Suomalainen Maa Suomalaisille -liike, joka yrittää voimakeinoin häätää Inkoosta sinne rantautuneen italialaispariskunnan. Myös rokotustenvastustajat ovat liikkeellä. Heidän elämistään ja olemistaan joudutaan rajoittamaan, minkä takia he ovat raivona.

Poliisi kiinnostuu aseiden salakuljetuksesta, ympäristöliikkeen sekä SMS:n  kovakouraisista tempauksista ja Burt Kobbatin televisio-ohjelman jälkeen tapahtuneesta murhasta. Poliisissa Soile Grahn panee mutkat suoriksi ja saa jotain aikaiseksi esimerkiksi juoksemalla paikalle, mutta suojelupoliisin Samuli Rotko yrittää liueta pykälien taakse piiloon. Poliisin ja suojelupoliisin välinen jäynä on yksi tämänkin kirjan ongelma.

Mielestäni Viini palaa on tärkeä kirja. Ympäristönmuutoksen aiheuttamiin rajoituksiin on sopeuduttu vaikkakin nikotellen. Hyvä niin. Mutta onko kirjan alkupuolella kuitenkin liikaa toimivia tahoja? Alussa pitäisi jostain saada kiinni eikä se onnistu, jos toimija koko ajan muuttuu. En olisi pahoillani, jos esimerkiksi alun rekkakaruselli olisi jäänyt kokonaan pois tästä kirjasta.

Ritva Sorvali

 

 

Ritva Sorvali

Vastaa