Rönkä, Matti

Suomen ja Venäjän väliset kiemurat 

Matti Rönkä, Uskottu mies. Gummerus 2019.

 

Uskotussa miehessä Viktor Kärppä on kirjaimellisesti erään nuoruudenaikaisen ystävänsä uskottu mies. Tämä Pavel on tehnyt itsemurhan ja määrännyt Viktor Kärpän hoitamaan jäämistöään. Niinpä Viktor ryhtyy puuhaan, menee hautajaisiin, järjestää perunkirjoituksen ja hoitaa asiat testamentin määräysten mukaan.

 

Ruumiin kuljettelua talvisessa Suomessa
Matti Rönkä, Väärän maan vainaja. Gummerus 2011.
 

Väärän maan vainaja on kuudes Viktor Kärppä –kirja. Tähän asti olen pitänyt näistä kirjoista, mutta nyt en päässyt sisälle oikein kenenkään kirjan henkilön elämään. Päähenkilö Viktor Kärppä on vanhaan tyyliin melkoisesti liikekannalla, taas käydään muun muassa Karjalassa. Suomessa kaiken keskiössä on nuoren miehen ruumis, joka siirtyilee milloin minnekin.
 

Viktor Kärppä liikkuu edelleen liukkaasti maasta toiseen
Matti Rönkä, Tuliaiset Moskovasta. Gummerus 2009.
 

Matti Röngän kestosankari Viktor Kärppä joutuu Moskovan tuliaisissa moneen välikäteen sekä bisneksissä että naisasioissaan. Tavallaan nämä asiat sotkeentuvatkin toisiinsa eikä Kärppä ilmeisesti aina tiedä itsekään kummasta on kyse. Hän kun nyt vain hurmaantui suloiseen Julijaan ja unohti normaalin varovaisuutensa.
 

Ritvan dekkarinurkan dekkariarvostelut: 

Kärppä ja Korhonen Karjalan kunnailla 

Rönkän Ystävät kaukana on eräänlainen vaellusromaani. Viktor Kärppä saa Helsingissä kiristysuhkauksen ja lähtee selvittämään sen syitä ja taustoja rajan taakse. Matkalle lyöttäytyy mukaan Kärpän luottopoliisi Korhonen. Kaverukset matkustavat ensin autolla rajan pintaa, sitten pitkin metsiä kävellen ja taas autolla Venäjän puolella.

Ritvan dekkarinurkan dekkariarvostelut: 

Matti Rönkä kirjoittaa venäläisten ja virolaisten rikollisten tai puolirikollisten Suomi-keikoista. Tilanteet vaihtuvat niin tiuhaan, että lukija saattaa tipahtaa kärryiltä sen suhteen, että kuka milloinkin on kenenkin pomo tai toimeksiantaja.

Myös se että kuka tietää mitenkin paljon mistäkin asiasta jää tarkemman lukemisen varaan. Vai pettävätkö kaikki surutta toisiaan? Vaarallista elämää kuitenkin eletään.

Ritvan dekkarinurkan dekkariarvostelut: 

Kirjailija Matti Rönkän toisessa dekkarissa jo nimi ”Hyvä veli, paha veli” kertoo, että kyseessä on veljesten juttu. Rönkän päähenkilön Viktor Kärpän veli Aleksei tulee hänkin Suomeen. Toinen veljessarja löytyy Kärpän työntekijän pojista.

Ja aivan kuten Raamatussakin myös Rönkän kirjassa joutuu kysymään, että onko se ja se henkilö veljensä vartija? Miten paljon veljensä tekemisistä on vastuussa? Miten paljon veljeä voi tai pitää paimentaa?

Tilaa syöte RSS - Rönkä, Matti