Joensuu, Matti Yrjänä

Rautahuone voi rakentua kenen tahansa sisälle
Matti Yrjänä Joensuu, Harjunpää ja rautahuone. Otava 2010.
 

Harjunpää ja rautahuone alkaa vauvaperheen kodista, johon poliisit on hälytetty kätkytkuolemaa toteamaan. Sitten kuvaus siirtyy kotiin, jonka aikuisesta pojasta sukulaiset puhuvat; se olisi pitänyt aikanaan abortoida. Tämä Orvo-poika on nyt kolmikymppinen ja hoitaa muiden töidensä ohella äitiään ja paappaansa. Eletään nyky-Helsingissä.
 

Pahan näkeminen ja kokeminen saa tekemään pahaa
Matti Yrjänä Joensuu, Harjunpää ja pahan pappi. Olli Saarelan ohjaama elokuva aiheesta vuonna 2010. Käsikirjoitus Leo Virret.
 

Harjunpää ja pahan pappi kirjasta tehty elokuva on tiiviimpi ja yhtenäisempi kuin pohjana oleva kirja. Sivuhenkilöiden kokemuksia on siirretty päähenkilöille ja samalla vahvistettu näiden roolia. Niinpä nimihenkilöt ja päähenkilöt Harjunpää ja pahan pappi nousevat paremmin esille.
 

Maammon palvoja pahan asialla
Matti Yrjänä Joensuu, Harjunpää ja pahan pappi. Otava 2003.
 

Suomen dekkariseuran vuoden 2003 johtolankapalkinto on myönnetty Matti Yrjänä Joensuu kirjalle Harjunpää ja pahan pappi. Valintaraati kehuu kirjaa muun muassa siitä, että se kestää useammankin lukukerran. Rikosjuonen ratkeaminen ei ole tämän kirjan tärkein ulottuvuus.
 

Tilaa syöte RSS - Joensuu, Matti Yrjänä