arvostelut

Kotimaista terrorismia Helsingin kaduilla 1920-luvulla

Virpi Hämeen-Anttila, Vapauden vahdit. Otava 2022.

Vapauden vahdit on hyvä kirja 1920-luvun Helsingistä. Se kertoo suomalaisesta terrorista, johon houkuteltiin lukiolaispoikia. Sisällissodasta ei ollut vielä kulunut monta vuotta, heimosotia oli käyty sen jälkeen, sotiminen ja ampuminen oli monilla verissä. Sisällissodan rintamalinjat säilyivät kauan, ilmeisesti ainakin talvisotaan asti. Hävinneiden punaisten piti olla siivellään, mutta valkoiset voittajat saattoivat toimia vapaammin.

Maalaiskylän vanhat ja uudemmatkin riidat esille

Marja Aarnipuro, Surmamäen kirous. Crime Time 2021.

Vaivaako sukupolvien takainen kirous Marja Aarnipuron toimittajasankarin Kaarina Riikosen mökkikylän lähitienoota? Vai minkä takia Kaarinan naapurin vanha isäntä murhataan? Joka tapauksessa Kaarinan pitää ruveta jutuntekoon, vaikka hän on juuri aloittanut kesälomansa. Kaarinaa ajaa jutun tutkintaan henkilökohtainen motiivi,  häntä pelottaa mökillään, hän haluaisi saada jutun mahdollisimman pian ratkaistua.

Mahdoton jäljittää kuvaa säälimätöntä yhteiskuntaa

Sergei Lebedev, Mahdoton jäljittää. Docendo.

Sergei Lebedevin Mahdoton jäljittää kuvaa tappavan myrkyn kehittäjää professori Kalitinia, joka pakenee Venäjältä länteen. Kun hänen olinpaikkansa paljastuu, Venäjältä lähtee erikoisjoukkojen operaatio tappamaan häntä hänen omalla myrkyllään. Operaatiota johtaa everstiluutnantti Sersnev.

Hämähäkin seitti ulottuu Suomeen ja Eurooppaan

Kari Häkämies, Linnan hämähäkki. Crime Time 2022.

Kun katselin kirjan alun henkilöluettelosta Linnan hämähäkin henkilöiden ammatteja, listassa oli puolenkymmentä ministeriä, tohtori, toimittaja diplomaatti, eversti, majuri, suojelupoliisin ylitarkastaja ja niin edelleen. Eli pyöritään yhteiskunnan ylätasolla. Lisäksi tapahtumat näytellään pääosin Helsingin keskustassa, Töölön ja Kruununhaan seutuvilla.

Huumeiden myyjät vakuuttivat, poliisi ei

Valtteri Mörttinen, Mutta suurin niistä on raha. Crime Time 2022.

Valtteri Mörttisen esikoisromaani Mutta suurin niistä on raha liikkuu pääosin Helsingin itäisissä kaupunginosissa Kalasatamasta alkaen. Mörttinen kuvaa huumemaailmaansa sekä myyjien että poliisien näkökulmasta. Vähemmän varsinaisten käyttäjien.

Sivut

Tilaa syöte RSS - arvostelut