Alvtegen, Karin

Alistujallakin on vastuu tapahtumista
Karin Alvtegen, Varjo.WSOY 2008.

Ruotsalaiselta Karin Alvtegenilta on 2000-luvulla suomennettu viisi rikoskirjaa. Niistä on vaikea sanoa, kumpaa ne ovat enemmän, psykologisia romaaneja vai dekkareita. Pelosta, syyllisyydestä, häpeästä, alistumisesta ja alistamisesta eli vallankäytön eri muodoista niissä on kuitenkin kyse.

Alistumisesta aiheutuu pahaa kaikille
Karin Alvtegen, Häpeä. WSOY 2006

Häpeä kertoo siitä miten ihmiseen vaikuttaa se, että hän ei saa tehdyksi oikeaa ratkaisua tai oikeaa tekoa oikeaan aikaan. Hän kokee esimerkiksi, että hänen takiaan toinen ihminen kuolee eikä hän pääse tämän asian yli koskaan. Koko loppuelämä on tuon tilanteen hyvittämistä, häpeän maksamista

Valheiden verkossa sairastuu
Karin Alvtegen, Syyllisyys. WSOY 2006.

Karin Alvtegen kertoo, mitä tapahtuu, jos perheen sisällä ei puhuta tärkeistä asioista vaan esimerkiksi kuolema hyssytellään näkymättömäksi. Kun romaanin päähenkilön Peterin isä on kuollut, ei siitä ole kotona puhuttu vaan lapsille on keksitty hauskoja leikkejä ja retkiä, jotta asia olisi unohtunut.

 

Petos avioliitossa on kuolemaksi
Karin Alvtegen, Petos. WSOY 2005.

Karin Alvtegen kirjoittaa Petoksessa päähänpinttymäihmisestä. Nuori mies Jonas ei saa naisia ihastumaan itseensä vaan joutuu painostamaan, ahdistamaan, pakottamaan. Saadakseen naiset valtaansa hän joutuu menemään äärimmäisyyksiin. Taitavana näyttelijänä Jonas vakuuttaa aidosta rakkaudestaan myös sairaaloiden henkilökunnat.

Äiti voi tuhota lapsen elämänhalun
Karin Alvtegen, Tuntematon. WSOY 2003.

Tuntemattomassa Karin Alvtegen kertoo Sibyllasta, jonka elämän ensimmäinen suuri takaisku oli se että hän sai Sibylla-nimen. Toinen yhtä suuri karhunpalvelus oli vanhempien tarve pitää tyttöä jotenkin erikoisena ja muihin lapsiin nähden ikään kuin jalustalla. Kukaan ei ollut tarpeeksi hyvä Sibyllalle. Näin Sibylla eritettiin ja yksinäistettiin omasta ikäluokastaan.

Tilaa syöte RSS - Alvtegen, Karin