van Gulik, Robert

Gulikin Kiina 600 jKr.
Hollantilainen Robert van Gulik (1910-1967) on sijoittanut dekkarinsa 600-luvun Kiinaan, jolloin hänen tutkijansa tuomari Dee ihan oikeasti eli Kiinassa. Kirjojensa jälkisanoissa Gulik kuitenkin kertoo tarinoidensa olevan mielikuvituksen tuotetta, vaikka ne löyhästi  liittyvätkin historiallisiin tosiseikkoihin.

 

Eri kansallisuudet kohtaavat Kantonissa
Robert van Gulik, Murha Kantonissa. WSOY 1992.

Murha Kantonissa kuvaa kiinalaisten ja arabialaisten kohtaamista Kantonissa. Kantoniin on kirjan mukaan sijoittunut ainakin 10.000 arabialaista kauppiasta ja merimiestä. Kaupungin satamassa on lisäksi aivan oma pelkästään laivoissa asustava kansa, tankat. Nämä ovat kaikkien mielestä aivan alinta kastia, jolla ei ole edes oikeutta asettua asumaan mantereelle.

Naiset vahvasti mukana neulamurhissa
Robert van Gulik, Kiinalaiset neulamurhat. WSOY 1994.

Kiinalaisissa neulamurhissa kuvataan runsaasti oikeudenistuntoa. Tuomari Dee menee monta kertaa yleisön eteen kertomaan tutkimusten nykyvaiheista. Näyttää siltä, että esimerkiksi ruumiinavaukset saatetaan tehdä oikeustalossa yleisön silmien edessä. Näin tehdään etenkin silloin, kun kuolintavasta on ristiriitaisia käsityksiä.

     
Naisten kiusaaja kostaa pettymystään
Robert van Gulik, Keisarin helmi. WSOY 1991.

Keisarin helmessä ollaan joella, jossa pidetään soutukilpailut. Tuomari Dee on vaimoineen paikalla yhdessä veneessä ja pelaa näiden kanssa dominoa. Samalla kerrotaan virranjumalattaresta, jolle on vanhempina aikoina uhrattu nuoria miehiä. Tarinat näistä tapauksista kulkevat edelleen kansan suussa.

Tuomari Dee kohtaa tulevat apulaisensa
Robert van Gulik, Kiinalaiset kultamurhat. WSOY 1990.

Kiinalaisissa kultamurhissa tuomari Dee tutustuu tuleviin apulaisiinsa Ma Joongiin ja Chiao Taihin. Nämä yrittävät aluksi ryöstää tuomarin, mutta kun ryöstö keskeytyy sotilasosaston ilmaannuttua paikalle, ja tuomari pelastaa ryöstäjät sotilaiden kynsistä, ryöstäjät hieman myöhemmin pyrkivät tuomarin palvelukseen.

Myrskyä pakoon luostarin murhamysteereihin
Robert van Gulik, Kummitusluostari. WSOY 1961.

Kummitusluostarissa Robert van Gulikin tutkija tuomari Dee joutuu myrskyn takia yöpymään vaimoineen vanhaan luostariin ja ajautuu heti outoihin sattumuksiin. Niinpä koko myrskyinen yö meneekin luostarin sekä menneitä että nykyisiä tapauksia selvitellessä. Aamulla tuomarin vaimot saavat hoteisiinsa tutkimuksille kaikkensa antaneen miehen.

Tilaa syöte RSS - van Gulik, Robert