Mäki, Reijo

Sheriffi pysyy piilossa loppuun saakka
Reijo Mäki, Sheriffi. Otava 2012.
 

Sheriffi on yksi Reijo Mäen parhaita kirjoja, ellei paras. Sheriffi on erittäin hyvin rakennettu ja tarjoaa lukijalle todella yllättäviä käänteitä. Tässä kirjassa rakenne pitää pääosin aivan loppuun asti, ja nimihenkilö eli sheriffi paljastuu vasta viime metreillä.
 

Mistä Mustasiipi oikein kertoo?
Reijo Mäki, Mustasiipi. Otava 2011.
 

Reijo Mäen uusimmassa dekkarissa ollaan taas tietenkin Turussa, mutta yllättävän paljon myös Turun ulkopuolella, saaristossa. Jussi Vares joutuu alussa rankan pahoinpitelyn kohteeksi, joten sekä poliisi että Vareksen kaverit ovat sitä mieltä, että tämän kannattaa mennä joksikin aikaa maan alle. Vares menee saareen.
 

Dekkarikirjailijoita kuolee Suomen Turussa
Reijo Mäki, Valkovenäläinen. Otava 2009.
 

Reijo Mäki sujuttelee edelleen luistavasti dekkarikentällä. Ihailen erityisesti hänen tapaansa luoda uusia sanoja ja etenkin yhdyssanoja. Näistä on pakko laittaa tähän muutama esimerkki: rättirekki (vaatenaulakko), kevytleviterooli, kaupungin kravattinatsit, virastomulkku ja tuhkamulkku (kuollut).
 

Reijo Mäen kesädekkari hieman vaikealukuinen

Sanomalehtien kesädekkarista on jo muodostunut perinne. Suomalaiset dekkarikirjailijat ovat saaneet vuorotellen näyttää taitojaan dekkarijatkokertomuksen kirjoittajina. Ja aivan selvästi jatkokertomus on eri laji kuin kirja. Etenkin sanomalehdessä julkaistu jatkokertomus.

Kun Jussi Vares lähtee Mesopotamiaan


Reijo Mäki on monissa romaaneissaan käsitellyt Turkua ja katsellut sitä dekkarinsa Jussi Vareksen silmin. Vares ja kaidan tien kulkijat on kuitenkin sijoitettu pohjalaiseen Mesopotamian kirkonkylään. Kirkonkylässä on kirkon lisäksi kirjasto, hotelli, pankki ja tietty määrä kauppoja. Läheisen järven takana sijaitsee Hourulanniemen piirimielisairaala.

Reijo Mäki kuvaa Turkua ja turkulaisuutta


Reijo Mäki on taas tehnyt hyvän kirjan. En ole ollut täysin innostunut kaikista Mäen Jussi Vares –kirjoista, mutta tässä on jotain ytyä. Jussi Vares on nyt saanut tutkittavakseen kunnollisen pankkivirkailijanaisen Liisan epämääräisen kuoleman. Kuinka on mahdollista, että keski-ikäinen ja kaikin puolin säntillinen nainen voidaan löytää öisestä kolariautosta uskaliaassa asussa?

Tilaa syöte RSS - Mäki, Reijo