Rikollisen miehen rinnalla on yksinäistä

Rikollisen miehen rinnalla on yksinäistä

Hanna Hertell-Heidi Holmavuo, Rikoksia ja rakkautta. Docendo 2022.

Rikoksia ja rakkautta kertoo siitä, millaista on seurustella, olla kihloissa ja naimisissa rikollisen kanssa. Kirjan toinen kirjoittaja Hanna Hertell oli naimissa huumausaine- ja talousrikoksista tuomitun Janne Tranbergin kanssa. Heillä on yhteinen tytär.

Juuri yhteisen tyttären takia Hanna Hertell kirjan mukaan joutuu pitämään yhteyttä lapsen isään Janneen senkin jälkeen, kun pariskunta on eronnut. Ja tämän yhteydenpidon takia myös Hanna Hertell on tutkittavana, syytettynä ja tuomittuna entisen miehensä rikoksista.

Kirjasta saa hyvän kuvan siitä, millaista on elää tavallaan jatkuvassa jännityksessä sen suhteen, että mitä seuraavaksi tapahtuu. Kun puhelin soi, siellä saattaa aina olla poliisi, joka pyytää kuulusteluihin, kysyy jotain Jannesta tai ilmoittaa jonkin uuden asian. Mutta siellä voi olla myös toimittaja, joka jahtaa hyvää juttua. Tai puhelimessa voi olla myös Janne tai joku hänen kavereistaan.

Eli Hanna Hertellin elämä on yksinäistä, paljolti eräänlaista pakoilua, erityisesti julkisuuden pakoilua. Hertell haluaa suojella tytärtään sekä julkisuudelta että muulta erityishuomiolta, ja vaikka tämä käy katsomassa isäänsä vankiloissa ei Hanna Hertell haluasi, että tytär tulee katsomaan myös häntä, äitiään, kun hän on tutkintavankeudessa.

Sitä en ymmärtänyt, mistä Hanna Hertell sai rahaa. Hän on käytännössä yksihuoltaja, hän opiskelee tämän tästä pitkiä jaksoja, he matkustavat melkoisesti, erityisesti Suomen ja Espanjan väliä, vaihtavat asuntoja, mutta koskaan hänellä ei ole rahapulaa. Mitään ei tarvitse jättää tekemättä sen takia, että siihen ei olisi rahaa. Rahasta ei kirjassa puhuta muuten kuin Jannen talousrikosten yhteydessä.

Mielestäni kirjassa oli hyvää pariskunnan suhteen kuvaus, Hannan ja Jannen suhde viileni alun ihastuksen ja rakastumisen jälkeen ikään kuin pelkäksi asioiden hoidoksi, ja lopussa Hanna tuntee suoranaista vihaa entistä miestään kohtaan sen takia, että tämä näyttää käyttävän sekä häntä mutta myös tytärtään omien kirjojensa ja sarjojensa aiheina mielensä mukaan.

Kirjan alkupuolella kielitajuani tökki ilmaisu alkaa tekemään, jota siellä oli melkoisesti. Tämä ilmaisu kuitenkin väheni loppupuolella joko luonnostaan tai joku on alkanut karsia näitä ilmauksia. Kirja on rakennettu erillisistä kertomuksista, ja jonkin verran tekstistä on poimittu otteita ikään kuin alleviivattaviksi, ne ovat isommalla fontilla tai muuten eri tavalla.

Rikoksia ja rakkautta on kirjan nimi. Mutta rakkaus rapisee sitä mukaa, kun rikokset kovenevat ja pakomatkat pitenevät. Ikään kuin rikokset ja rakkaus eivät kuitenkaan sopisi yhteen. Onko tämä kirjan viesti?

Ritva Sorvali

Ritva Sorvali

Vastaa