Päivien ohjelma

Päivien ohjelma

(Tutustu oheisohjelmaan tästä linkistä.)

PERJANTAI 

Kouvolan kaupungintalo, juontajat Olli Sarpo ja Kini Laine

 

12.00 AVAJAISET

Musiikkiesitys, Pohjois-Kymen musiikkiopisto. Johann Sebastian Bach: Gavotte en Rondeau Partitasta sooloviululle E-duuri. Eemil Ansamäki, viulu.

Avajaispuhe, kaupunginjohtaja Marita Toikka

Kouvolan 27. dekkaripäivien kattauksen esittelee kirjastopalvelujohtaja Selja Kunttu ja toiminnanjohtaja Pasi Luhtaniemi

12.30 – 13.00 Risto Malin: Kylmä kuin Kymi (Reuna)

”Kosto voi muhia pitkään.” – Suomen paperitehtaiden joukkosurma käynnistyi, kun Kymiyhtiö alias UPM-Kymmene lopetti Kymijoen rannalla toimineet Voikkaan ja Myllykosken tehtaat. Sattuma tuo yhteen Joni Joentaustan ja Jonna Järvilehdon, joille sulkemiset merkitsivät henkilökohtaista tragediaa. He alkavat selvittää, ovatko oudot hukkumiset osa kaikkien aikojen kostoa. Tapahtumat vievät pitkin Kymijoen vesistöä Kaipolasta Pyhtäälle, mutta myös Helsinkiin ja Tallinnaan tehtaiden taloushuipulle asti.

Risto Malinin uuden dekkarin Kymijoki alkaa tuntua kylmältä ja uhkaavalta. Haastattelija Tarja Tornaeus.

13.30 – 14.00 Esikoisdekkaristit

  • Eevi Kuokkanen: Ei sanaakaan (Tammi)
    Jussi Simola: Haudatut haaveet (Myllylahti)
    Rebekka Härkönen: Prinsessamekko (Bazar Kustannus)

Eevi Kuokkasen Ei sanaakaan on koukuttava jännitysromaani lomalaisten rakastamasta kesäkaupungista, jossa rakennus- ja majoitusbisnes käyvät kuumina.

Jussi Simolan trillerimäinen Haudatut haaveet juoksuttaa poliisin tutkijat epätavallisesta murhatapausesta toiseen ympäri Helsingin kantakaupunkia.

Rebekka Härkösen Prinsessamekko tarjoaa rikoksen lopulta kovaksikeitetyimmillään ja marraskuisessa Helsingissä: torsoja ja terroritekoja.

Kuluneen vuoden kiinnostavimpia esikoisdekkaristeja haastattelee Pasi Luhtaniemi

~ kahvitauko ~

14.30          Musiikkiesitys, Pohjois-Kymen musiikkiopisto

Eugène Ysaÿe: Sonaatti sooloviululle nro 2 ”Obsession”. Eemil Ansamäki, viulu.

Fritz Kreisler: Kiinalainen tamburiini. Eemil Ansamäki, viulu ja Jukka Kumpulainen, piano.

15.00 – 15.30 Anneli Kanto: Haihtuneet (Crime Time)

Outoja katoamisia, kontrolloiva seurakunta ja kaiken sekoittava mystinen meedio… Jättimenestykseen nousseen Anneli Kannon Haihtuneet aloittaa psykologisen Näkijä-dekkaritrilogian. Lukematon määrä epäiltyjä ja juonien verkosto tarjoavat jännitystä vaikkapa Agatha Christien kirjoista pitäville.

Anneli Kanto on lukijoiden rakastama, useita kertoja palkittu kirjailija. Hänet tunnetaan näytelmäkirjailijana ja prosaistina, joka ammentaa aiheensa historiasta. Kannon romaani Rottien pyhimys sai 2022 Kiitos kirjasta –palkinnon. Kirjailijaa haastattelee Olli Sarpo.

15.45 – 16.30 Viulukotelon salaisuus -kirjoituskilpailun voittajien julkistus

Kouvolan dekkaripäivien vuoden 2023 kirjoituskilpailun aiheena oli Viulukotelon salaisuus. Kilpailuun osallistui peräti 162 kirjoittajaa rikosaiheisella novellillaan.

Kilpailun parhaasta 22 novellista julkaistaan Kouvolan 27. dekkaripäivien novelliantologia Viulukotelon salaisuus. Tämän lisäksi kilpailun päätuomari, Pohjois-Kymen musiikkiopiston rehtori Jukka Kumpulainen palkitsee kilpailun kolme voittajaa sekä kilpailun nuorten sarjan (alle 18-vuotiaat) voittajan.


17.00 –22.00 DEKKARIPÄIVIEN JATKOT

Wanha kirjahalli, Myllykoskentie 17.  

Bussikuljetus kaupungintalon edestä klo 17.00. Hallin baari avoinna, tarjolla juomia ja pientä purtavaa. Mahdollisuus tutustua myös Reunan kirjakauppaan ja kirjakauppakissa Nappiin.

Tervetuloa kiipeilemään Wanhan kirjahallin seinillä! –  Wanha kirjahalli on kierrätysteko rakkaudesta kirjoihin. Etsitkö lempidekkaristisi kirjoja? Olli Sarpo ja Tarja Tornaeus vinkkaavat, mistä kannattaa kiivetä.

18.00 Kirjanjulkistus! – Valtteri Mörttinen: Ellei sade lakkaa (Crime Time)

Kovaotteinen jännitysromaani vie rikosylikonstaapeli Ailon Rajakarin syvälle salaliittoteorioiden ja poliittisen terrorin synkkään viidakkoon.

Mörttisen toisessa rikosromaanissa lyövät kättä amerikkalaisen kovaksikeitetyn dekkariviihteen ja armoa antamattoman yhteiskunnallisen satiirin perinteet. ”Mörttinen puhaltaa uusia tuulia suomalaiseen dekkarikenttään. Aika pahanhajuisia, mutta silti raikkaita (Pertti Avola, HS).” Haastattelijana Pasi Luhtaniemi

18.30 Tapetaan dekkarikirjailija!

Sanan säilällä mittelevät kirjailijat Anneli Kanto, Mika Kempas, Risto Malin ja Valtteri Mörttinen. Yleisö päättää, kuka jää henkiin. Kirjailijoita hiillostaa Kini Laine.

19.30 Rikostapausten Open Mic

Kaikki jatkoille saapuvat kirjailijat haastetaan esittelemään uusimman dekkarinsa rikostapaus. Yleisön joukosta kirjailijoita raahaavat lavalle Kini Laine ja Olli Sarpo.

20.30–21.30 Kosketus-orkesterin lopputahdit ja hallitanssit

Jatsia, svingiä ja vanhaa tanssimusiikkia Jaakko Aleksis Kiven johdolla.

Anniskelu päättyy klo 21.45, paluukuljetus Kouvolaan klo 22

~ Avaa tapahtumaesite tästä linkistä.  ~


LAUANTAI 

Kouvolan kaupungintalo, juontajat Olli Sarpo ja Kini Laine

10.00 – 10.30 Martta Kaukonen: Sinun varjossasi (Tammi)

Minä kerroin totuuden. Sinä et pyytänyt anteeksi. – Naisten ahdistelusta ei saa enää vaieta, julistaa pieni aktivistiryhmä. Mutta mikä hinta on oikeuden toteutumisella?

Taidehistorioitsija Annen luona kokoontuu ryhmä, joka suunnittelee #metoo-henkistä performanssia. Mutta voivatko ryhmäläiset luottaa toisiinsa? Ajaako heitä oikeudenmukaisuuden jano vai kostonhimo? Haastattelija Kini Laine.

10.45 – 11.15 Kirjanjulkistus! – Armottomasti Kotkasta (Kustantamo etc.)

Mika Kempas & Vesku Lanki: Musta Kotka II
Kari Karppanen: Yksityisetsivä Kojamo ja salakuljettaja Laitisen aarre (sarjakuva)

Mika Kempaksen esikoisromaani Musta Kotka (2022) todisti, että rikoksesta voi kirjoittaa raapaleen kurinalaisessa mitassa, ja yhdistettynä Vesa Lankin suoraan mustavalkokuvaukseen lopputulos oli hypnoottinen.

Rikokset Kotkassa saavat nyt arveluttavaa jatkoa – Uutena tekijänä Kari Karppanen ja mediana sarjakuva.

11.15 – 11.45 Lusu — Rikollispomon kaksoiselämä (Crime Time)

Jesse Mäntysalo, Satu Krautsuk, Sini Ahlqvist

Osmo Ahlqvist eli Lusu oli yksi maan tunnetuimpia rikollisia, mutta edes hänen omat lapsensa eivät tienneet isänsä kaksoiselämästä. Keväällä 1995 Lusun elämä päättyi laukauksiin kotiovella Kotkan Tavastilassa. Haastattelijana Kari Välimäki

~  lounastauko ~

13.00 – 13.30 Markku Ropponen: Kuhala ja epätarkka-ampuja (Tammi)

Veijaridekkari! Leskeksi jäänyt yksityisetsivä Otto Kuhala aikoo jättää rikosmysteerit, kunnes sellainen läiskähtää hänen Jyväskylän Mustankorkean ikkunaansa vasten. Kohta pyöritellään niin ministeriä, salamurhaajaa kuin hulavannettakin. Lisäriesaksi ripustautuu Jyväskylän uusi rikoskonstaapeli Sihtarinen, innokas Kuhala-fani, joka kinuaa yksityisetsivää muistelmahankkeeseen.

Kuhala ja epätarkka-ampuja on Markku Ropposen 20. Kuhala-dekkari. Markku Ropposta haastattelee Tarja Tornaeus.

13.30-14.00  Käsikirjoittaja kirjailijana: Matti Laineen paratiisit (Yle, Bazar-kustannus)

Matti Laine on kirjailija, käsikirjoittaja ja näyttelijä. Käsikirjoittajana hänet tunnetaan mm. Kultainen Venla -palkitusta Paratiisi-tv-sarjasta. Vuosien varrella Laine on myös näytellyt useissa tv-sarjoissa, elokuvissa ja teatteriproduktioissa.

Laine on kuitenkin myös intohimoinen dekkaristi. Monikerroksinen ja nopeakäänteinen Vitikka-dekkarisarja vie mukanaan Helsingin alamaailmaan, jossa virheet lasketaan ruumishuoneella. Sarjan päähenkilö on entinen NHL-maalivahti Elias Vitikka, joka pyörittää Firmansa kautta laitonta venekauppaa ja yrittää pitää perheensä erossa sotkuisista bisneksistä. Haastattelija Pasi Luhtaniemi

~ kahvitauko ~

14.30 – 15.00 Juha Rautaheimo & Sari Rainio: Vaeltavat vainajat (Siltala)

On maaliskuinen aamuyö vuonna 2010. Rikoskonstaapelit Minna Perkola ja Tommi Pohjalainen seisovat Tattarisuolla ja katselevat edessään seisovaa asuntovaunua. Hyytävässä yössä satelee hiljalleen lunta, asuntoauton avonaisessa oviaukossa retkottaa verinen ruumis.

Ensimmäinen vainajaan liittyvä mysteeri hämmentää poliiseja jo ennen kuin aamu ehtii valjeta: miten on mahdollista, että kymmenen vuotta sitten kuollut ihminen makaa nyt puukotettuna Tattarisuolla? Kuka loppujen lopuksi oli tämä erakon elämää viettänyt keski-ikäinen mies?

Vaeltavat vainajat on sarjan ensimmäisen osan tavoin miellyttävän rauhallinen, uskottava ja vakuuttava rikosromaani. Rikostutkintaa kuvataan autenttisen oloisesti, eikä raakuuksilla mässäillä. Tyylikäs, laadukas ja eheä dekkari!” – Luetut.ne

Haastattelija Kini Laine

15.00 – 15.30 Eurooppalaisia murhia – Simone Buchholz (Kustantamo Huippu)

Simone Buchholzin ensimmäinen rikosromaani, Revolverherz, esitteli vuonna 2008 saksankielisille rikoskirjan ystäville uudenlaisen sankarittaren: ketjussa tupakkaa polttavan ja alkoholille person yleisen syyttäjän Chastity Rileyn. Sarjasta on ilmestynyt yhdeksän romaania, joista viisi on suomennettu.

Buchholz yhdistää kovaksikeitetyn dekkarin ja tunnelmien kuvauksen mukaansa tempaavalla tavalla, ja hän on yksi Saksan tämän hetken suosituimmista dekkarikirjailijoista. Kielellinen taituruus sekä ilmaisuvoimainen, omaperäinen tyyli ovat valloittaneet myös kirjallisuuskriitikot, ja hän on saanut Saksassa lukuisia palkintoja. ”Simone Buchholz on Revolverherz-debyytistään (2009) alkaen hionut täydellisyyteen omanlaisensa genren, jota voisi kutsua ’Hamburg Noiriksi’- Raymond Chandler Sankt Paulissa, rosoista melankoliaa ja tummansävyistä huumoria. Jokainen virke istuu.” (Martin Wolf, Literatur Spiegel -lehdessä 10/2018)

Simone Buchholzin kääntäjää, kustantaja Anne Kilpeä haastattelee Pasi Luhtaniemi

16.00 Tapahtuma päättyy

 

~ muutokset ohjelmaan mahdollisia ~

Vastaa