Noora Näkijä Lapin hiihtokeskuksessa

Noora Näkijä Lapin hiihtokeskuksessa

 

Anneli Kanto, Saalistetut. Crime Time 2023.

Saalistetut kuvaa kahta yksinhuoltajaäitiä Lapissa. Molemmilla naisilla on lukiota käyvä tytär ja molemmat ovat huolissaan tyttärestään. Erityisesti Marina on huolissaan tyttärestään Aavasta. Mutta myös Raisa on huolissaan tyttärestään Suvista.

Molemmat äidit ovat töissä läheisessä laskettelukeskuksessa, Marina siivoojana ja Raisa toimistossa. Laskettelukeskukseen on kutsuttu viihdyttäjäksi Noora Näkijä, joka ennustaa vieraille tulevaisuutta. Mainitut äidit ja Noora tutustuvat, ja Noora ajautuu mukaan kirjassa kuvattuun draamaan.

Toinen yksinhuoltajaäideistä, Marina, joutuu nimittäin jatkuvasti vainon kohteeksi. Ensin hänen autonsa rutataan, sitten hänen tyttärelleen syötetään huumeita, koiraa viilletään ja pelotellaan, oven eteen tuodaan ihmisen jalka, tyttö katoaa ja niin edelleen. Marina kokee, että joku vainoaa häntä. Marina uhkaa tyttärelleen, että heidän on muutettava.

Anneli Kanto kuvaa myös kahta nuorta, jotka elävät holtittomasti huumehöyryissä, ryöstelevät tavaroita kaupoista, kinuavat rahaa sukulaisiltaan ja ajautuvat lopulta tappoon. Kun heidän uhrinsa löydetään, nuoret pidätetään ja tuomitaan. Mutta miten he liittyvät kuvattujen äitien ja näiden tytärten ongelmiin?

Siinäpä se. Kuvatut asiat ja ihmiset liittyvät toisiinsa ja hyvinkin vahvasti. Kaikki ei ole sitä, miltä se näyttää, vaan pahempaa. Oikeastaan pidin kuvattua tappoa uskomattomana, vaikka huumehöyryissä tulee varmaan tehdyksi vaikka mitä. Kuvattujen huumenuorten touhuilu kaiken kaikkiaan erosi niin vahvasti muusta tarinasta, että sitä oli vaikea uskoa.

Noora Näkijä ennustelee tulevaisuuksia sekä kädestä että Tarot-korteista, hänellä on jatkuvasti asiakkaita. Noora on kuitenkin jollain lailla vaisumpi Lapissa kuin Näkijä-sarjan ykkösosassa, jossa Noora tulee pieneen kirkonkylään ja rupeaa ennustamaan siellä. Tuon kirkonkylän porukka uskonlahkoineen ja muine kyläläisineen, tuli minua huomattavasti lähemmäksi kuin Lapin ihmiset tässä uudessa kirjassa.

Ritva Sorvali

Ritva Sorvali

Vastaa