Sergei Lebedev, Mahdoton jäljittää. Docendo.

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.1450111

Mahdoton jäljittää kuvaa säälimätöntä yhteiskuntaa

Sergei Lebedev, Mahdoton jäljittää. Docendo.

Sergei Lebedevin Mahdoton jäljittää kuvaa tappavan myrkyn kehittäjää professori Kalitinia, joka pakenee Venäjältä länteen. Kun hänen olinpaikkansa paljastuu, Venäjältä lähtee erikoisjoukkojen operaatio tappamaan häntä hänen omalla myrkyllään. Operaatiota johtaa everstiluutnantti Sersnev.

Lebedev kuvaa vuorotellen Kalitinia pakopaikassaan ja vuorotellen Sersneviä ja tämän kostoretkeä. Jonkin verran kuvataan myös Kalitinin naapurustossa asustelevaa pappi Travnicekia.

Molemmin puolin otteet ovat kovat. Kalitin on valmis kokeilemaan myrkkyään ihmisiin ja Sersnev joukkoineen ei myöskään kaihda koviakaan keinoja. Kaiken kaikkiaan kirjan maailmankuva on kova ja säälimätön.

Tästä kirjasta tulee mieleen viime vuosien venäläisten vaikuttajien kokemat myrkytystapaukset, joita on eri menestyksellä hoidettu länsimaissa. Viimeisin näistä on tietenkin Venäjän oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin myrkytystapaus.

Kirjailija Sergei Lebedeviä ylistetään kannen tekstissä ”nuoremman polven venäläiskirjailijoista parhaimmaksi”. Jos hän kuvaa kirjassaan kotimaansa tiedettä ja politiikkaa, naapurimaan lukijana minua pelottaa. Mahdoton jäljittää on liian kova ja säälimätön kirja minun makuuni.   

Ritva Sorvali   

Ritvan dekkariarvostelut: