Simo Halinen, Nainen joka katosi. Crime Time 2022.

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.1466934

Onko katoaminen jo uusi kansantauti?

Simo Halinen, Nainen joka katosi. Crime Time 2022.

Nainen joka katosi, on lyhyt napakka kirja, jossa ihmissuhdekiemuroita kuvataan sekä miehen että naisen näkökulmasta. Kun tajusin tämän, kirjan lukeminen oli helppoa. Aluksi en tajunnut, että merkinnät M ja N lukujen alussa tarkoittivat miestä ja naista, näiden näkökulmia.

Aluksi kuvataan miestä, joka käy äitinsä hautajaisissa ja tämän jälkeen tapaa naisen. Kumpikaan ei kerro itsestään juuri mitään, ja tiettyjen vaiheiden jälkeen nainen katoaa. Nainen katoaa yhä uudelleen, joten mies on vähintäänkin ulalla. Koska lukija tutustuu myös naisen näkökulmaan, lukija tietää enemmän.

Vaikka naisella ehkä tässä tarinassa on syy katoamisiinsa, kirjan nimi kuvannee hyvin nykyaikana ilmeisen yleistä katoamistapaa. Mies ja nainen ovat saattaneet tutustua vaikkapa nettipalstalla, he ovat ehkä muutaman kerran tavanneetkin, ja sitten toinen yllättäen katoaa ilman mitään selityksiä. Toinen osapuoli jää ymmälle: teinkö jotain väärin, loukkasinko toista, vai mistä on kyse.

Simo Halisen kirjassakaan katoava nainen ei muistaakseni ajattele sitä, miten hänen katoamisensa vaikuttaa toiseen ihmiseen. Katoaja katsoo, että hänellä on oikeus kadota. Koska hän on elämässään kokenut sitä ja tätä, hänellä on oikeus toimia näin. Empatia ei pelaa, katoaja ei halua nähdä asioita toisen ihmisen kannalta.

Halinen kuvaa henkilönsä kokonaan näiden ajattelun kautta. Kirjassa ei liene yhtään varsinaista repliikkiä vaan kaikki tapahtumat ja keskustelut on upotettu henkilön muistoihin, jotka kirjailija kuvaa.

Kun tajusin kirjan rakenteen luin tarinan kiinnostuneena, ja lopussa palaset löysivät paikkansa. Lopussa kirjan rakenne ihmissuhteiden osalta vasta kunnolla muotoutui. Ainoastaan miehen veneen kohtalo jäi minua hieman askarruttamaan, ja se, että minkä takia naispäähenkilö oli rikas.

Ritva Sorvali