Taina Haahti, Bulvaani. Crime Time 2021.

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.1450105

Tutkijan henki on halpa kansainvälisessä jätebisneksessä

Taina Haahti, Bulvaani. Crime Time 2021.

Taina Haahti kuvaa Bulvaanissa Suomen ja maailman jätteiden käsittelyä, myyntiä, kuljetusta ympäriinsä ja jätevuorten aiheuttamaa luonnontuhoa. Tapahtumapaikkoja ovat Helsingin seutu, etenkin sen radanvarren kunnat sekä Hongkong eli Honkkeli. Kyseessä on Mara Nuutinen -sarjan kolmasosa.

Mara Nuutinen on Taina Haahden tutkija, joka tässä kirjassa on päässyt tarkastajan työhön Keskusrikospoliisiin. Hän erikoistuu työparinsa kanssa laittoman jätebisneksen tutkintaan ja seuraa firmojen liikkeitä Suomesta ensin Eurooppaan ja sitten yhä pitemmälle jopa Kaukoitään.

Työpaikka on Tikkurilassa, mutta Mara Nuutinen asuu Keravalla. Mara on yksinasuva keski-ikäinen nainen, jolla on koira, Hans. Haahti kuvaa hellyttävästi Maran ja Hansin suhdetta. Hans osoittaa mustasukkaisuutensa ja pettymyksensä selvästi, mutta antaa nopeasti anteeksi ja osoittaa myös ilonsa. Ongelmia syntyy, kun Mara kaipaa hellyyttä muiltakin kuin Hansilta.

Taina Haahti kuvaa viitteellisesti Maran työhistoriaa, jossa aiemmat esimiehet ja ongelmat nousevat välillä pintaan. Joku näyttää vainoavan Maraa, sillä Keravalla kuolee hänen näköisensä nainen, jolla sattumalta oli ollut päällään hänen takkinsa. Jätebisneksen tutkinta ei miellytä kaikkia, alalla liikkuu iso raha, joka ei halua toimiaan tongittavan.

Suomen osuuksien välillä ollaan Hongkongissa. Siellä joukko intomielisiä luontoihmisiä on perustanut yhdistyksen, jonka päätehtävä on tutkia sikäläistä jätekauppaa. Eletään korona-aikaa, ja Kiinan ja Hongkongin välit hiertävät muutenkin. Alueella on ongelmia ilman jätetutkijoitakin. Ja koska rikollisuus jätealalla näyttää nousevan ihan Kiinan johtohenkilöihin asti, tutkinta on myös vaarallista.

Niinpä ainakin kaksi luontoaktivistia menettää henkensä löydettyään liian arkaluontoista materiaalia. Tutkintalinjat yhdistyvät, kun suomalainen mies menettää henkensä Hongkongissa. Tämä asia saa Maran ottamaan yhteyttä sikäläisiin jätetutkijoihin, ja Mara kollegansa kanssa lähtee paikan päälle. Siellä maskit päässä kuljetaan sikäläisten ilmeettömien poliisien saattamina tapahtumapaikoilla.

Haahti saa pelon nousemaan lukijassa monta kertaa henkilöiden puolesta. Koska nämä ovat rohkeita ja intomielisiä, he tavallaan laittavat itsensä alttiiksi. Heidän pitää olla todella taitavia, jotta he saavat edes jotain materiaalia kuljetetuksi pois maasta, vaikka menettäisivätkin tässä henkensä. Mutta he haluavat, että joku jossain jatkaa heidän työtään.  

Taina Haahti on taas kerran perehtynyt tärkeään aiheeseen. Meidän maailmamme voi hukkua ilmastonmuutokseen, pandemiaan tai jätevuoriin. Isot asiat uhkaavat elämäämme ja hyvinvointiamme. Tarvitaan rohkeita ja taitavia eri alojen asiantuntijoita, jotka näyttävät meille peiliä. Toivottavasti osaamme katsoa sitä ja tehdä ajoissa tarvittavat toimenpiteet.

Ritva Sorvali

   

Ritvan dekkariarvostelut: