Marko Kilpi, Undertaker -Kuolemanpelko. Crime Time 2021.

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.1450108

Lukijana pelottaa, että pysynkö enää kärryillä

Marko Kilpi, Undertaker -Kuolemanpelko. Crime Time 2021.

Marko Kilven Undertaker-sarjan viides osa Kuolemanpelko äityy vielä edellisiä osia hurjemmaksi. Huomasin lukijana olevani puoleen väliin kirjaa aivan ymmällä esimerkiksi sen suhteen, että miten nämä kaikki henkilöt liittyvät yhteen. Kilpi kuvaa vuorotellen ainakin puolentusinan eri ihmisryhmän tilanteita ja ainakin kahta suurta katastrofia.

Mukana pysymistä vaikeuttaa myös se, että kirjassa eletään eri aikoja. Alussa eri henkilöt ovat meren armoilla, mutta eri meren ja eri aikoina. Hieman asiaa auttaa se, että ajat on erotettu eri fonteilla. Kirjan lopulla osa henkilöistä alkoi tuntua tutuilta sarjan edellisistä osista, joten aloin pysyä paremmin kärryillä.

Sarjan päähenkilö Jarmo Kivi on kadoksissa, ja jossain vaiheessa alkaa tuntua siltä, että Tuomas perii hänen manttelinsa. Eli vaikka Tuomas kuinka yrittää pyristellä eroon Kiven vaikutusvallasta, vaikeaa se on. Poliisien lisäksi selkein henkilöryhmä alusta lähtien olikin juuri Tuomaksen ja Marian sinnittely oman onnettomuutensa keskellä.

Tavallaan Marko Kilpi laittaa lukijan rikostutkijan asemaan, rakentamaan tarinaa irrallisen tuntuisista aineksista, jotka lisäksi näyttävät olevan epäjärjestyksessä keskenään. Eli vaikka osa porukasta oli tuttuja sarjan edellisistä osista, näiden elämän aiempi ajanjakso nyt ensimmäistä kertaa kerrottuna saa henkilöt näyttämään aivan vierailta. 

Undertaker-sarjassa on jo kuollut melkoisesti ihmisiä. Jos jatkossakin ruvetaan kulkemaan menneisyydessä, jolloin nuo ihmiset olivat tietenkin vielä elossa, se antaa lisätietoa sekä heistä että heidän vielä elossa olevista perheenjäsenistään tai muista tutuistaan, mutta vaatii lukijalta melkoista ponnistelua tajuta, että kuka on kunkin.

Paitsi Kiven kohtalo epäselvää oli myös se, mitä joillekin tutuille poliiseille on nykyhetken katastrofissa tapahtunut. Tarina nimittäin kertoo, että jossain Suomessa olisi räjäytetty pienoisatomipommi. Tätä tilannetta selvittämään joutuvat Undertaker-sarjan poliisit syöksymään, eikä ole selvää, miten kenellekin on käynyt. Kirjan toinen katastrofi on Thaimaan tsunami

Eli paljon on tarinaa ja tapahtumaa tässä jaksossa. Moni asia jää kuitenkin auki, joten lienee selvää, että tarina jatkuu.

Ritva Sorvali          

Ritvan dekkariarvostelut: