JP Koskinen, Heinäkuun hurmeiset niityt. CrimeTime 2021.

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.1433320

Helteistä heinäkuuta voi vilvoitella talvisilla unilla

JP Koskinen, Heinäkuun hurmeiset niityt. CrimeTime 2021.

JP Koskisen murhan vuoden heinäkuun tarina kulkee kahdella tasolla. Kun sarjan päähenkilö etsiväapulainen Juho Tulikoskea on kesäkuun kirjassa ammuttu, ja hän on maannut melkoisen tovin koomassa sairaalassa, ovat hänen aivonsa muuntuneet sillä tavalla, että hän on alkanut nähdä toistuvia unia 1700-luvun alun Hämeenlinnasta.

Kun Juho tokenee sairaalasta kotiin, vetää eno Kalevi Arosuo hänet saamaansa juttuun, jossa pitäisi todistaa kolmen vuoden takainen murhatuomio vääräksi. Tuomittu on istunut vankilassa tuon ajan. Juho seurailee mukana, käy puhuttamassa ihmisiä ja saakin jotain selville. Tosin heinäkuun helteet meinaavat näännyttää toipilasaikaansa elävän Juhon.  

Niinpä hän elää öisin 1700-luvun talvisessa Hämeenlinnassa. Siellä hän kulkee sikäläisen lensmannin apuna tutkimassa juuri todettua lukkarin murhaa. Lukkari on ollut rahan ja naisten perään, joten oletettavaa on, että motiivi hänen murhalleen löytyy jommastakummasta suunnasta. Öistä murhatutkintaa tehdään talvella lumen ja pakkasen keskellä,

Nämä molemmat tarinat, helteinen päivätutkinta ja kylmän kangistama öinen kiertely pitkin Hämeenlinnaa tasapainottavat tavallaan toisiaan. JP Koskinen on joutunut tutkimaan 1700-luvun historiaa, tutkimustapoja, rankaisukeinoja, talvista elämänmenoa, termejä ja nimityksiä, ne tuntuvat uskottavilta.

Heinäkuun hurmeiset niityt on kuitenkin päätarina, ja siinä kuljetaan taas viehättävissä maisemissa muun muassa Aulangon rinteillä. Mikä onkaan sieltä katsellessa suvista Suomea, vihreyttä ja vehreyttä. Itse heinäkuun tarina kuitenkin takkuaa, kun sen alullepanija vetää tilauksensa pois juuri kun tutkijat alkoivat päästä jyvälle. Oikeastaan heinäkuun tarina jää monelta osin auki, ehkä sitä ratkotaan vielä elokuussa.

Yllättävää oli Juhon kampaajaystävä Helin rivakka toiminta tarinan lopulla. Onkohan niin, että Helistä on tulossa yhä tärkeämpi kolmas pyörä tutkijakaksikon firmaan. Ainakin Helissä on sellaista napakkuutta, jota Juho Tulikoski rinnalleen tarvitsee.

Ritva Sorvali        

Ritvan dekkariarvostelut: