Hannele Pokka: Talvivaaran pitkä varjo

Talvivaaran kaivos on ollut viimeksi kuluneiden vuosien aikana ympäristöhallinnon painajainen, eikä tarinan päätöstä ole vielä kirjoitettu, toteaa Hannele Pokka Talvivaaran sisäpiirissä -tietokirjansa alkulehdillä. Hän on osuvasti kirjoittanut kirjansa viimeisen kappaleen otsikoksi Talvivaaran pitkä varjo.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Pokka on ollut työssään virkamiehenä tämän tarinan keskiössä, yksi niistä sisäpiiriläisistä, joiden käsien kautta on kulkenut lukuisia punaisella leimattuja asiakirjoja. Dekkaripäivillä hän taustoitti Talvivaara-onnettomuutta niiltä osin, kun tieto on julkista, sillä useat päätökset ja asiakirjat ovat salassa pidettäviä.

DSC01241_0.gif
Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka Dekkaripäivillä.

Pokan ja muiden ympäristöministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön sekä Kainuun ELY-keskuksen muutamien virkamiesten tehtävänä oli välittää oikeaa tietoa eteenpäin. Talvivaaran ongelmiin ovat vuosien aikana perehtyneet useat hallitukset ja talouspoliittinen ministerivaliokunta.

Talvivaaran alku oli nopea ja loistava menestystarina, sitten alkoivat vaikeudet, toteaa Pokka yleisölle. Onko Talvivaara Sotkamo -kaivos nyt pelastettu, kysyi Pokka tilaisuudessa itse itseltään ja vastaa, ettei uskalla luvata mitään. Pienen harkinnan jälkeen hän kuitenkin lisää: Ehkä.  Ajan myötä valtio voi saada sijoittamansa rahat takaisin.

Pokka totesi, että Talvivaara opetti suomalaiset hyvin kriittisiksi, kun puhutaan uusista kaivoshankkeista. Ennen ajateltiin, että kaivos tuo alueelle työpaikkoja, asukkaita ja monenlaista vaurautta. Nyt kunnat miettivät uudella tavalla suhdettaan kaivostoimintaan ja joutuvat ratkaisemaan, voidaanko eri intressit sovittaa yhteen. Lisäksi ympäristöluvat ovat tiukentuneet.  Talvivaara oli Pokan mukaan oppitunti kaivosasioista kantapään kautta.

Tapahtumapaikka: