Paneelikeskustelu viritti myös yleisöä kysymään

Dekkaripäivien viimeisenä ohjelmanumerona kuultiin paneelikeskustelu, jossa keskustelijoina olivat kirjailija Ante Aikio, vanhempi rikoskonstaapeli Mari Lakka, ympäristöjohtamisen professori Lassi Linnanen ja tutkija Leila Suvantola. Kouvolan kaupunginkirjasto pahoittelee, että paneelin kokoonpano jäi vajaaksi, kun europarlamentaarikko Heidi Hautala myöhästyi tapahtumasta. Keskustelua johti Ritva Sorvali.

DSC01268_2.gif
Kuvassa keskustelemassa Leila Suvantola, Lassi Linnanen, Mari Lakka ja Ante Aikio.

Kun keskustelijat paneeliin aikanaan valittiin, pyrittiin valitsemaan mahdollisimman monipuolisesti ympäristöasioita hoitavia, tutkivia tai niihin vaikuttavia panelisteja. Sorvalin esittämät ympäristökysymykset eivät kuitenkaan saaneet osallistujia vastaväittelyyn, vaan kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että ympäristörikokset ovat suuri ongelma maailmanlaajuisestikin ja että niihin pitäisi suhtautua entistä vakavammalla otteella.

Ainoastaan yksityisautoilun rajoittaminen herätti eriäviä mielipiteitä, kun  Linnanen olisi valmis merkittävästi rajoittamaan yksityisautoilua koko maassamme. Toiset panelistit pyrkisivät  kuitenkin ottaa huomioon maamme maantieteellisen laajuuden. Suvantola hyväksyisi rajoitukset esimerkiksi Helsingin keskustan alueella, mutta suhtautuu maltillisesti koko maata kattavaan rajoittamiseen. Samoilla linjoilla liikkui myös Aikio, joka totesi, ettei liikkuminen Lapissa pitkien etäisyyksien vuoksi onnistu ilman henkilöautoliikennettä.

Lakka tutkii työssään vakavia ympäristörikoksia Kaakkois-Suomen alueella, mutta ei voinut tässä vaiheessa puhua yksittäisistä tapauksista. Hän kertoi tapauksia kuitenkin olevan valitettavan paljon tälläkin alueella.

Ympäristörikoksista langetettavat rangaistukset puhuttivat panelisteja ja yleisesti rangaistusasteikko koettiin liian matalaksi verrattuna henkirikoksiin. Mm. tästä aiheesta virisi myös yleisökeskustelua paneelin jälkeen.

Kiitos aktiiviselle yleisölle kysymyksistä ja kommenteista sekä panelisteille ajatuksia herättävästä keskustelusta.

Tapahtumapaikka: