Joikutaiteilija Ante Aikio hurmasi yleisön

Inarinjärven rannoilta kotoisin oleva joikutaiteilija, kirjailija Ante Aikio puhuu äidinkielenään itämurretta. Hän toi päivillemme vahvan esteettisen lisän esiintymällä pukeutuneena tunturisaamelaisten pukuun, jossa nauhat ilmaisevat, että kyseessä on myös poromies.

Kirjailija Ante Aikio tunturisaamelaisen puvussa

Aikio sulkee silmänsä, katse vaipuu omaan mystiseen maailmaan. Rumpu nousee käsissä ylös lähelle kasvoja, ja kurkusta nousee ilmoille pehmeä joikuääni. Se kiirii läpi salin kohti katsomoa ja yleisö vaikenee. Hetki on vaikuttava, se koskettaa jokaista kuulijaa.

- Joikut ovat usein sanattomia, tai sanoja on vähän. Joiulla kuvataan useimmiten luontoa ja sen eläimiä tai ihmiselämän tärkeitä tapahtumia, selostaa Aikio.

Ohjelmiston aloitti joiku Yksinäinen valas, jossa eläin kiertelee pitkin merenrantoja ja huutelee kadonneiden kavereiden perään. Aikion ääntely sai aikaiseksi tunteen, että kuulija istuu merenpohjalla ja kuuntelee ympärillä soivaa valaiden musiikkia.

Joiku Inarinjärvi oli muusikon kunnianosoitus omalle kotiseudulleen, ja viimeistään tässä vaiheessa tuntui, että pala Lapin luontoa oli tullut taiteilijan mukana Kouvolaan. Aikion itsensä säveltämä Sade oli sanaton. Aikio esitteli sen toteamalla: Hiljennytään kuuntelemaan, miten sade piiskaa maata.

Joiku ei ole perinteisesti vain musiikkia, vaan myös tarinankerronnan väline. Aikio osoitti esityksellään, että joiussa kerrotaan saamelaisten tarinaa vähin sanoin, mutta syvällä tunteella.

Tapahtumapaikka: