Hautalalta kauhua ja Nuotiolta kotoista kerrontaa

Asiakaspalautteiden perusteella havainnoimme, että varsin monet perjantain vieraistamme saapuivat viettämään Dekkaripäiviä kanssamme myös lauantaina. Ja tietysti yleisön joukossa oli paljon myös aivan uusia kasvoja, kun lavalle astuivat Marko Hautala ja Eppu Nuotio.

Marko Hautala on kauhun mestari

Marko Hautala yhdistää tuotannossaan taitavasti realismin ja psykologisen kauhun. Dekkaripäivillä häneltä pyydettiin esitystä luontoteemaamme hienosti soveltuvasta Leväluhta-romaanista. Hautala kertoi yleisölle, että kirjassa esiintyvä Leväluhta on todellinen paikka; soistunut vanha lähde. Sieltä on löytynyt ilmeisesti rautakaudella upotettujen ruumiiden jäänteitä.

Paikka kiehtoo ihmisiä ja sen ympärillä väreilee kauhun tunnelma varsinkin, kun lähteen vesi muuttuu aika ajoin punaiseksi. Tähän ympäristöön Hautalan oli oivallista kehitellä kirjansa juoni, jossa on  hiipivän pelottavia elementtejä, joiden alkulähde on usein ihmismielen syvyyksissä.

DSC01237.gif
Marko Hautala kertoo kirjastaan Leväluhta.

Kansainvälistäkin menestystä saavuttanut Hautala kertoi, että jättää lukijoilleen psykologisen tulkinnan mahdollisuuden. Useimmiten selitys tapahtumille on monimutkainen, sillä ihminen elää koko ajan kahdessa tasossa.

Kirjoittamisprosessin alkuun Hautalalla kuuluu kuvien piirtäminen, virkkeiden kirjoittaminen. Tarinani syntyvät, kun asiat alkavat puhua päässäni, toteaa Hautala.

Eppu Nuotion Elämänlanka ilmestyy syksyllä

Eihän sitä voinut olla huomaamatta, että lavalle nousi iltapäivällä kirjailija, joka on myös näyttelijä ja ilmaisutaidon opettaja: Eppu Nuotio täytti teatterin koko suuren lavan kertoessaan Ellen lähde -sarjastaan. Ilmeet, eleet ja kehon kieli saivat yleisön hykertelemään.

DSC01243.gif
Eppu Nuotio valloitti esityksellään.

Ellen Lähteen tutkimuksia kuvaavasta sarjasta uupuu vielä kolmas osa Elämänlanka, jonka piti ilmestyä keväällä, mutta muuttokiireet sotkivat aikataulun, tunnustaa Nuotio heti aluksi yleisölleen. Mutta ehkä nyt junassa paluumatkalla Kouvolasta Helsinkiin saan siihenkin loppupisteen paikoilleen.

Romaaneissani ovat naiset vahvasti esillä, kertoo Nuotio. Ellen lähde -sarjassa kirjailija kuljettaa samat henkilöt läpi koko sarjan, joukkoon sujahtaa piristykseksi muutama uusi kasvo. Tätä sarjaa suunnitellessaan hän halusi kirjoittaa siten, ettei rikoksen tarkka kuvaus kauhuineen ole pääosassa. Rikos ei tule Ellenin olohuoneeseen ja liian lähelle lukijaa. Näin syntyi mukava, kotoinen rikosromaanien sarja.

- Sarjassani romaanien nimet ovat tarkoituksella kasviaiheiset, päätin sen jo etukäteen. Jotta kuvaisin kasveihin liittyvät asiat oikein, matkustin erilaisiin puutarhoihin, joissa tutustui kyseisten kasvien elämään. Tein taustatyötä ja mietin, miten voisin vielä korjata tekstiäni paremmaksi.

Tapahtumapaikka: