Monta eri tapaa kirjoittaa

Yksi odotetuimmista ohjelmista Dekkaripäivillä on vuosi vuoden jälkeen ollut Matti Pätärin vetämä Uudet dekkaristit -osuus. Heti lauantaiaamusta ilmoille vyörynyt hellekään ei pysäyttänyt dekkarikansaa, sillä teatterisali täyttyi mukavasti yleisöstä, kun kirjailijat Jarmo Jonkka, Tuire Malmstedt, Seppo Mustaluoto ja Liina Putkonen astuivat lavalle.

DSC01224_0.gif
Kuvassa kirjailijat Seppo Mustaluoto, Tuire Malmstedt, Jarmo Jonkka ja Liina Putkonen kertovat kirjoittamisesta. Matti Pätäri haastattelee.

Kysymykseen, miten kirja syntyi ja millaiset ovat työskentelytavat, kirjailijat vastasivat näin:

Jarmo Jonkka kertoi, että kirjaansa Verhottu voima kirjoittaessaan hän teki monta eri versiota, joita sitten muokattiin yhdessä kustannustoimittajan kanssa. Jonkka toivookin, että seuraavan kirjan tekeminen olisi suoraviivaisempi prosessi.

Tuire Malmsted totesi, että kirja Pimeä jää valitsi hänet. Hän laatii kirjoittamisen alussa suunnitelman, joka voi sitten matkan varrella muuttua. Häneltä on jo ilmestynyt toinen teos Mykkä taivas.

Seppo Mustaluoto lukee itse valtavasti jännitystä, elämänkertoja, kaikkea. Kirjoittaminen alkaa häilyvästä ideasta, mutta siitä kirjoittaminen jatkuu suoraan niin, että tarinan loppuratkaisu yllättää joskus häntä itseäänkin. Mustaluodon vaimo toimii armottomana esilukijana. Esikoisteos Slaavilainen peli on saanut nyt itsenäisen jatko-osan Kuoleman safari.

Liina Putkonen aukoo kirjassaan Jäätynyt tyttö erilaisten ihmisten tarinaa. Hän kertoi kirjoittavansa metelin keskellä, jopa autossa. Ensimmäisen kirjani kirjoittaminen oli kirjoittamista ja editointia, mutta nyt tulevan kirjan kohdalla toteutus on tarkempaa ennakointia.

Tapahtumapaikka: