11 Kes 2019

Rikos ei katso ikää - uusi kirjoituskilpailu

Julkaissut Tuija Hanski

Dekkaripäivien uusi kirjoituskilpailu julistettiin avoimeksi 7.6.2019 ja kirjoitusaikaa on vuoden 2019 loppuun asti. Rikosnovellin aiheena on Rikos ei katso ikää.

Kilpailussa on tällä kertaa kaksi sarjaa; toinen on tarkoitettu nuorille ja toinen on aikuistensarja. Katso tarkat ohjeet kilpailun säännöistä.

Kilpailun järjestäjä on Kouvolan kaupunginkirjasto.

Kirjoituskilpailun säännöt

1.  Kirjoita suomenkielinen novelli, jossa on mukana eri ikäisiä henkilöitä sekä ongelmia su-kupolvien välillä. Voit sijoittaa tapahtumat mihin tahansa aikaan ja paikkaan.

2.  Kilpailussa on kaksi sarjaa:
● 13–18-vuotiaat
● aikuiset
Jos osallistut nuortensarjaan, ilmoita ikäsi tekstin etusivulla nimimerkin yhteydessä.     
       
2. Tekstin pituus saa olla välilyönteineen korkeintaan viisi (5) sivua, enintään 10 000 merkkiä. Kirjoita fontilla Arial tai Calibri, käytä fonttikokoa 12 ja rivinväliä 1,5. Tulosta teksti yhdelle puolelle paperia.         
 
3.  Lähetä novellisi postissa kahtena kappaleena 31.12.2019 mennessä osoitteeseen: Kouvolan kaupunginkirjasto, PL 33, 45101 Kouvola. Kuoreen merkintä ”Kirjoituskilpailu”.

4.  Käytä nimimerkkiä, mutta liitä tekstin mukaan erillisessä suljetussa kirjekuoressa oikeat henkilö- ja yhteystietosi: nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

5.  Paikallinen raati seuloo kirjoituksista parhaimmat päätuomarin arvioitaviksi. Päätuomari valitsee näistä 1-3 palkittavaa novellia, joiden tekijöille Kouvolan kaupunki myöntää rahapal-kinnon. Palkinnon suuruus ilmoitetaan myöhemmin. Kilpailun tulokset julkistetaan ja palkinnot jaetaan ensi kesänä Kouvolan Dekkaripäivillä.
      
6.  Parhaista töistä julkaistaan novellikokoelma Kouvolan XXIIV Dekkaripäivillä 2020.   

7.  Kilpailu on kaikille avoin. Jokainen kirjoittaja voi osallistua vain yhdellä novellilla.

8.  Tekstien tulee olla ennen julkaisemattomia. Kouvolan Dekkaripäivät pidättää itsellään oikeuden julkaista kilpailuun tulleita novelleja myöhemminkin painettuina tai verkossa.

9.  Osallistumalla kilpailuun annat luvan nimesi julkistamiseen, jos novellisi valitaan julkaistavaan kirjaan ja jos voitat palkintoja.

Kommentit

ei viiteen sivuun mahdu mitään järjellistä tarinaa. kymmenen vähimmäismäärä kaksikymmentä enimmäismäärä.

Päädyimme viiteen sivuun senkin takia, että aiemmin monet parhaat kirjoitukset ovat olleet suunnilleen tuon pituisia, vaikka olisi saanut kirjoittaa pitempään. Lyhyt sivumäärä pakottaa rajoittamaan näkökulmaa, valitsemaan tarinasta jonkin siivun tai lyhyemmän osan, jolloin voi saada aikaan jopa vaikuttavamman tarinan kuin kertomalla kaiken.   

ystävällisin terveisin

Ritva

Vertailun vuoksi esimerkiksi myös Muusa-kirjoituskilpailussa enimmäispituus on viisi liuskaa. Se on ihan hyvä pituus. Saa keskittymään olennaiseen.

viiteen sanaan saa mahtumaan kaiken

Ketkä tuomaroivat kilpailua? Onko esim. päätuomarin nimeä saatavilla?

Paikallinen raati lukee tekstit ja valitsee parhaat, jotka lähetetään päätuomarille. Päätuomarin nimi on vielä avoin. Ilmoitamme sen tällä sivustolla myöhemmin syksyllä.

Paikallisessa raadissa on ainakin osittain entisiä jäseniä. Lopullisen raadin kokoonpanon ilmoitamme myös myöhemmin.

ystävällisin terveisin Maritta Naumanen

 

Hei voiko tuon kirjoittaa kaverin kanssa ja voiko osallistua kaverin kanssa?

Aiemminkin jotkut ovat osallistuneet kilpailuun kirjoittamalla yhdessä. Joten mainiosti voi kirjoittaa kaverin kanssa.

Ritva

Yleensä palkintosumma ilmoitetaan etukäteen!

Aiemmissa kilpailuissa kokonaispalkintosummat ovat olleet 2000-5000 euron välillä, ja ne on jaettu eri vuosina erikokoisiin osiin. Joskus palkittuja on ollut 1-2, joskus paljon enemmänkin. Joten vaikea sanoa tässä vaiheessa, miten ensi keväänä menetellään. Mainetta ja kunniaa on kuitenkin luvassa kaikille. 

Tervetuloa mukaan kilpailuun!

Ritva

   

Joo tää on hieman typerä kysymys mutta nuori olen enkä kirjoituskilpailuihin ennen osallistunut niin mitä tarkoitetaan kahtena kappaleena. Tulostetaan tarina kahteen kertaan ja lähetetään sama tarina kaksi kertaa vai jotain muuta?

Juuri niin. Tulosta teksti kaksi kertaa ja lähetä molemmat versiot samassa kirjekuoressa annettuun osoitteeseen.

Ystävällisin terveisin

Ritva

Onko sallittua osallistua kilpailuun tekstillä, joka on osallistunut omakustanteiseen ryhmäantologiaan?

Säännöissä sanotaan, että osallistua voi vain ennen julkaisemattomilla teksteillä eli jos tekstisi on julkaistu aiemmin vaikka omakustanteenakin, et voi sillä osallistua kilpailuun.

Mutta tervetuloa osallistumaan uudella tekstillä. Kilpailuaikaa on joulukuun loppuun.

terveisin Maritta Naumanen

 

 

 

Hei!
Kun aiheena on että rikos ei katso ikää niin pitääkö sen olla otsikko vai saako otsikko olla jokin muukin kunhan noudattaa annettua aihetta? Minä en ole ihan varma sillä sitä ei ainakaan mielestäni ohjeissa lue tai sitten olen vain poikkeuksellisen hassu kun en sitä huomaa tai tajua.

Kiitos kysymksestä. Otsikon saa itse muokata ihan mieleisekseen. Rikos ei katso ikää on kilpailun teema, kullakin siihen osallistuvalla tekstillä saa olla oma otsikkonsa.

y.t. Ritva 

Pitääkö novellin olla realistinen vai saako se olla mielikuvituksellinen kuten haltija ja peikko sukupolvien välisistä kinoista jotka kärjistyvät johonkin rikokseen vai pitääkö kertoa ihmisistä ja vaikka murhasta?

Novelli saa olla realistinen, satu tai muu mielikuvituksen tuotos. Koska viiteen sivuun ei kaikkea saa mahtumaan, kirjoittajan pitänee valita, mitä hän kuvaa. Hänen pitää valita esimerkiksi se, keskittyykö hän enemmän henkilöön, miljööseen vai itse tapahtumaan.

y.t. Ritva