Minna Passi ja Susanna Reinboth, Keisari Aarnio. Bookwell, Porvoo 2017.

Onko Aarnion tapaus kansantapa?

Minna Passi ja Susanna Reinboth, Keisari Aarnio. Bookwell, Porvoo 2017.

Luin Keisari Aarnion eli 400-sivuisen järkäleen Jari Aarnion oikeudenkäynneistä ja taustoista. Siinä kuvataan Helsingin huumepoliisin työtapoja, johtamista, johtaja Jari Aarnion uskollista hovia sekä itse luotuja pelisääntöjä.

Aarnio oli luonut ympärilleen niin varman puolustuksen, että siihen saattoi luottaa tilanteessa kuin tilanteessa. Niinpä hänen alaisensa ja esimiehensä tukivat häntä sekä esitutkinnoissa että käräjillä loppuun asti. Tuntuu suorastaan ihmeeltä, että näin hyvin tuettu poliisijohtaja kuitenkin pystytään tuomitsemaan vankilaan.

Jari Aarnio näyttää hallinneen paitsi poliisia myös suurta osaa tiedotusvälineistä. Hän on syöttänyt sinne itselleen edullisia tietoja, ohjannut yleistä mielenkiintoa haluamaansa suuntaan ja saanut tälle kaikelle palstatilaa. 

Minna Passin ja Susanna Reinbothin kirja on erinomainen kuvaus siitä, miten vaikeaa on johtavassa asemassa olevan ihmisen saattaminen vastuuseen tekemisistään. Miten taitava tämä henkilö on hakemaan tukea, keksimään yhä uusia selityksiä, käyttämään hyväkseen meidän oikeuslaitoksemme syytetylle tarjoamia puolustuskeinoja. Kuka tässä voisi olla parempi kuin poliisi tai lakimies.

Mutta menee viisaskin vipuun eli ei ymmärrä arvostaa alhaalta tulevan todistuksen voimaa. Mielenkiintoista oli lukea siitä, kuinka koko poliisijoukkio ilmeisesti aliarvioi Saara-nimellä kuvatun prostituoidun todistuksen merkitystä. Saaran rosoiset asiat kerrottiin julkisesti, vaikka muita todistajia suojeltiin. Hienolta tuntui lukea, että Saaran yksinkertainen ja yksityiskohtainen totuus voittaa yleisluontoisen älykkään valheen.   

Aarnion juttua on puitu niin paljon julkisuudessa, että sen yksityiskohtia ei kannata tässä toistaa. Tämän kirjan ehdoton ansio on siinä, että se on koonnut yksien kansien väliin pääosat tästä prosessista ja samalla nostanut esille yhden suomalaisen työpaikkatapauksen, joka saattaa olla vain jäävuoren huippu.

Tämän tästä nimittäin uutisoidaan huonosta työilmapiiristä ja sen vaikutuksesta esimerkiksi valtavia taloudellisia menetyksiä aiheuttaviin runsaisiin sairauspoissaoloihin. Onko tämän kaiken takana aarniolainen tapa hallita ja johtaa? Jos on, Suomi singahtaa nousuun pelkästään tämän tapaisen johtajuuden kitkemisellä.  

Ritva Sorvali

Ritvan dekkariarvostelut: