Tuija Lehtinen, Väärä vainaja. CrimeTime 2016.

Ronskia puhetta naisten kesken

Tuija Lehtinen, Väärä vainaja. CrimeTime 2016.

Tuija Lehtisen Väärä vainaja alkaa kiinnostavasti ja vetää melko pitkään nimenomaan sen kysymyksen varassa, että kuka oikein oli vuosi sitten haudattu nainen? Se onkin kirjan pääkysymys, kuka haudattiin ja missä on oikea henkilö?

Tutkimuksia tekee eläkkeelle jäänyt poliisi Erja Repo. Erja on topakka tyttö, ajaa moottoripyörällä, kävelee tai juoksee usein raput 19:een kerrokseen eikä tykkää jonninjoutavista jaarituksista, asuu yksin, tekee palapeliä ja juo grappaa.

Jonkin verran Väärän vainajan dekkarinomaisuutta haittaa se, että ilmeisesti Lehtisen viihdekirjailijan keinoja on tulvinut liikaakin mukaan. Iäkkäätkin naiset tuntuvat olevan hyvin herkästi vieteltävissä eivätkä ymmärrä, että heidän rahojaan siinä vain tavoitellaan.

Myös naisten kielenkäyttö ja epämiellyttävä suorasukaisuus toisiaan kohtaan yllättää. Erja ei ole tullut oikein äitinsä kanssa juttuun ja joutuu nyt äidin kuoltua tutustumaan tämän naapureihin. Nämä eivät säästele sanojaan ihmetellessään Erjan perheettömyyttä ja muutakin elämänmenoa, ja Erja vastailee samalla mitalla.  

Eli Erja Revon tutkimus on kiinnostava, mutta henkilöt, joiden kanssa hän joutuu tekemisiin, ovat yksioikoisen ronskipuheisia ja pahantahtoisia. Kiinnostavin ja inhimillisin henkilö tuntuu olevan kateissa oleva nainen Outi Liinoja. Hänet olisi ollut mukava tavata.  

Kirjan takakannen mukaan Väärä vainaja aloittaa Erja Revon tutkimusten sarjan, joten jatkoa seuraa. Tämä tapaus selvitettiin, mutta Erjalle on tulossa uutta tutkittavaa.

Ritva Sorvali

                         

Ritvan dekkariarvostelut: