30 Huh 2017

Marco Vichi, Komisario Bordelli. Aviador 2016

Kuumassa Firenzessä 1960-luvulla

Marco Vichi, Komisario Bordelli. Aviador 2016.

Komisario Bordelli kuvaa heinäkuun viimeisiä tukahduttavan kuumeisia päiviä kesällä 1963 Firenzessä. Kirjan nimihenkilö komisario Bordelli saa tutkittavakseen kuusikymppisenä kuolleen rikkaan leskirouvan Rebecca Perdetti Strassen tapauksen.

Koska kyseessä on rikas leski, ja koska tapaus pian paljastuu murhaksi, selkein motiivi on tietenkin perijöillä. Rouvalla ei ole omia lapsia, joten muut lähisukulaiset kuulustellaan. Myös poliisikollegat, patologi, naapurit ja Rebecan palvelijat pyörivät kuvioissa.

Kyseessä on perinteinen dekkari, jossa tutkitaan murhaa. Mutta tämän lisäksi kyseessä on kuuman Firenzen kuvaus. Joka paikassa paidat tarrautuvat hikiseen ihoon, ilma seisoo, ei käy tuulenhenkäystäkään vaikka ikkunat ovat auki. Puhutaan tästä kuumuudesta ja odotetaan sadetta.

Suurin osa firenzeläisistä onkin lomalla rannikolla. Siellä ovat myös kuolleen leskirouvan veljenpojat vaimoineen, ja siellä on kaunis Rosa, jonka kukat komisario Bordelli on luvannut kastella. Rannikolla pitää käväistä myös poliisien tarkistamassa kuulusteltavien sanomisia.

Paitsi kuumuus, mielenkiintoiset tyypit ovat tämän kirjan mehu. Komisario Bordelli itse on tällainen, yli viisikymppinen mies, joka haikailee vielä perheestä. Hän muistelee rannikolla näkemäänsä kaunista Elenaa monta päivää, vaikka Elena voisi olla hänen tyttärensä.

Myös 70-vuotias patologi on persoona. Hänet löytää aina työpaikaltaan eikä hän tiedä kiinnostavampaa asiaa kuin ihmisen keho. Kuolleen Rebecan veli Dante on kirjaimellisesti hullu, hän tutkii asunnossaan hiirien älykkyyttä. Asunto kuhisee hiiristä.

Myös entiset ja nykyiset pikkurikolliset kuuluvat komisario Bordellin lähipiiriin. Heillä on monia hyviä ominaisuuksia, useimmat ovat taitavia ruuanlaittajia. Niinpä Bordelli käy heillä syömässä ja katsoo sormien läpi pikkurötöksiä. Jossain vaiheessa yksi pikkurikollinen järjestää Bordellin lähipiirille riehakkaan illallisen, josta ei myöskään juomia puutu.   

Eli Komisario Bordelli on kuvaus kuumasta Firenzestä, sen ihmisistä, kaduista, taloista, ja samalla 1960-luvun kesänvietosta. Siteenä tälle kaikelle on murhatutkimus. Luin mielikseni tämän rehevän kirjan.

Ritva Sorvali

 

  

 

Ritvan dekkariarvostelut: