30 Huh 2017

Niina With, Lähettäjä tuntematon. Myllylahti 2016.

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.1218297

Kun outoja viestejä tulee sähköpostiin

Niina With, Lähettäjä tuntematon. Myllylahti 2016.

Niina With on kirjoittanut lukuisia kirjoja jo aikaisemmin, mutta Lähettäjä tuntematon lienee ensimmäinen dekkari. Se kuvaa espoolaista kustannustoimittaja Lauraa ja seinäjokelaista toimittajaa Samia, joiden tiet yhtyvät kirjan puolivälissä.

Laura saa sähköpostiinsa oudon käsikirjoituksen ja rupeaa saamaan sen jälkeen jopa hieman pelottavia posteja. Näyttää siltä, että hänen kotinsakin luona hiippaillaan. Hän on vastikään eronnut ja muuttanut rivitaloasuntoon, joten hänen kotiaan on helppo tarkkailla.

Sekä Laura että Sami joutuvat tavallaan eräänlaisen kiristyksen kohteeksi. Kun he lopulta tapaavat, he alkavat jossain vaiheessa epäillä myös toisiaan. Kun nettikiusaaminen on nimetöntä ja kasvotonta, viestien vastaanottaja ei tiedä vaikka lähettäjä asuisi naapurissa.

Sami joutuu rahapulassaan myöntymään sellaiseen kiristykseen, että hän joutuu tekemään tekaistuja uutisia. Salaperäiset palkkiorahat pitää hakea milloin minkin puun juurelta. Myös Sami kokee, että hänen elämäänsä tarkkaillaan, ainakin hänen rahanhakumatkojaan seurataan.

Lähettäjä tuntematon käsittelee nykyhetken ehkä kuuminta aihetta, nettikiusaamista, nettipelottelua ja näiden vaikutusta tavallisten ihmisten elämään. Nämä tuntemattomat viestit voivat saattaa ihmiset aivan tolaltaan, epäilemään toinen toisiaan, käpertymään itseensä ja jopa menettämään mielenterveytensä.

Niina With käsittelee tätä aihetta selkeästi ja läheltä. Päähenkilöiden elämäntilanne on kuvattu niin läheltä, että lukijana aloin pelätä heidän puolestaan.

Ritva Sorvali          

Ritvan dekkariarvostelut: