21 Kes 2016

Jarkko Sipilä, Valheen kasvot. Crime Time 2016

Kännykät ajan hermolla rikostutkinnassa

Jarkko Sipilä, Valheen kasvot. Crime Time 2016

Jarkko Sipilän uusimman dekkarin Valheen kasvot keskiössä on eri poliisiyksiköiden välinen työnjako, tietojen vaihtaminen tai vaihtamattomuus, salaisten tehtävien vuotaminen väärille tahoille, peitepoliisien puikkelehtiminen roolista toiseen.

Valheen kasvot kuvaa yhteiskuntaa laajasti. Siinä liikutaan Helsingissä Kallion halvimmissa kuppiloissa ja rähjäisissä asunnoissa, käydään vankiloissa, mutta samalla poliisijohtajat pitävät keskenään neuvonpitoa, ja käydään neuvotteluja ministerien kanssa. Jopa presidentti vedetään mukaan loppukahinoihin.  

Poliisin työ on kaiken keskellä. Miten poliisi pystyisi oivaltamaan tapahtumien taustat ja pääsemään rikoksentekijöiden pään sisälle? Miten poliisi pystyisi olemaan pari askelta edellä sen sijaan, että se useimmiten pystyy vain reagoimaan jo tapahtuneeseen. Tätä pohditaan kiivaasti poliisien palavereissa.

Poliisit Takamäki, Suhonen, Kulta ja Joutsamo toimivat totuttuun tyyliinsä. Tutkinnan kohteena on ainakin osittain poliisin peitetyö, poliisien toimiminen eri rooleissa, tämän toiminnan salamyhkäisyys, eri poliisiosastojen tietojen panttailu ja ihan yksityisten poliisien mahdolliset omat intressit. Niinpä vyyhti on tavanomaista monisäikeisempi.

Takamäen yksiköstä Suhonen on itsekin vaihdellut rooleja, hänellä on ollut tiedonantajia harmaalla alueella, ja hän liikkuu yksin uskaliaasti Helsingin yössä. Kännykät soivat tai ovat mykkinä. Poliisien työ näyttää olevan paljolti sen arvailua, miksi kukakin on kenellekin soittanut tai ollut soittamatta, mihin viesteillä pyritään, miten ne ajoittuvat keskenään? Ovikellojen soittelu ja takaa-ajot alkavat vasta sitten kun puhelinviestit on jotenkin tulkittu.

Valheen kasvot tuo mieleen esimerkiksi vuosikausia jatkuneen Jari Aarnio –oikeudenkäynnin. Jos poliisi toimii harmaalla alueella ja ainakin osittain suullisten sopimusten mukaan, tuon toiminnan  myöhempi selvittäminen ei olekaan yksinkertaista. Moni asia perustuu luottamukseen, ja jos se menee, toiminnalta putoaa pohja.

Valheen kasvot kuvaa uskottavasti ja kiinnostavasti poliisityön nykypäivää.

Ritva Sorvali  

        

Ritvan dekkariarvostelut: