1 Tou 2016

Kati Hiekkapelto, Tumma. Otava 2016

Tumma saa helposti tuomion

Kati Hiekkapelto, Tumma. Otava 2016

Tummassa Kati Hiekkapellon poliisi Anna Fekete matkustaa lomalle Serbian unkarilaisalueelle, kotiseudulleen. Heti alussa häneltä varastetaan käsilaukku, ja tämä tapahtuma saa hänet tutkimaan sekä tämän rikoksen monimutkaisia syövereitä että yli 20 vuotta aiemmin tapahtunutta oman  isänsä murhaa.

Äitiä on vaikea saada puhumaan isän kuolemasta, äiti on vaiennut siitä koko ajan. Tällä lomalla Anna alkaa tajuta, miksi äiti ei halua puhua, miksi asiasta ei saisi puhua. Äiti ei uskalla puhua.

Serbiassakin näyttää selvältä, että tummat eli romanit joutuvat herkästi syytetyiksi, jos jotain varastetaan, ja jos heitä sattuu olemaan paikalla. Vaikuttaa myös siltä, että tuossa maassa poliisi on huomattavasti korruptoituneempi kuin suomalainen poliisi. Poliiseilla on ikään kuin omat bisnekset vetämässä muun muassa pakolaistilanteen tiimellyksessä.

Anna Fekete näkee Balkanin pakolaisleirit oman kotiseutunsa liepeillä ja tunnistaa sukulaisissaan saman ilmiön kuin suomalaisissakin. Tilanne koetaan vähintäänkin kiusallisena, ehkä jopa omaa turvallisuutta uhkaavana.

Serbiassa yksinäinen nainen on turvattomampi kuin Suomessa. Tällainen nainen on ollut Annan äiti leskeksi jäätyään ja ennustajanainen Judith. Yksinäinen nainen ei uskalla uhmata yhteisöään. Myös Annaa uhkaillaan, kun huomataan, että hän ryhtyy tutkimaan sekä uusia että vanhoja rikostapauksia.

Tumma kertoo siitäkin, miten aikuinen ihminen saattaa pettyä kotiseutuunsa. Anna on kokenut Suomessa aivan erilaista vapautta kuin mitä hän kokee lomallaan Serbiassa. Kati Hiekkapelto on punonut Tummaan myös romanttisen rakkaustarinan, lomaromanssin. Onneksi mies on kuitenkin poliisi, joten tutkinta etenee vaikka pariskunta välillä lemmiskelee.

Johtuuko lomasta, romanssista vai mistä, että Tumma jätti kuitenkin melko kylmäksi. Melkoinen joukko henkilöitä ja tapahtumia vilisi sivuilla, mutta mikään niistä ei noussut ikään kuin ylitse muiden. Ehkä Annan isän tarina oli se koukuttavin.

Ritva Sorvali      

 

     

 

Ritvan dekkariarvostelut: