Hurmaava luennoitsija

Hurmaava luennoitsija

Jenna Kostet,  Marrasyöt. Robustos 2015.

Jenna Kostet kertoo dekkarissaan Marrasyöt Turun yliopiston luennoista, joita pitää hurmaava Juha Svak. Etenkin opiskelijatytöt lumoutuvat hänen jatulintarhoista ja kansanperinteen maagisuudesta kertovista luennoistaan. Turun lähistöllä on myös pyhiinvaelluspaikkoja, joissa nuoret käyvät opettajansa johdolla.

Puolivälissä kirjaa yksi opiskelijatyttö löydetään kuolleena lähistön jatulintarhasta. Kyseessä on Juha Svakin opiskelija. Toinen tyttö Selja käy Svakin vastaanotoilla saamassa ohjastusta väitöskirjaansa. Opettaja lumoaa Seljan ja pyytää tätä tutustumaan paikan päällä tutkimuskohteeseensa. Opettaja voi lähteä oppaaksi.

Kerronta etenee usealla rintamalla. Turun poliisi ja paikallinen poliisi tutkivat kuolleena löydetyn tytön taustoja. Toisaalla Selja valmistautuu opintoretkeen ilmeisesti samalle paikalle, josta kuollut tyttö on löydetty. Myös kuolleen tytön löytänyt paikallinen retkeilijä hätäilee asian kanssa. Kirjan loppuosa onkin melkoista peräkkäin juoksua, kun eri tahot yrittävät estää uuden murhan tapahtumista.

Jenna Kostetin teema näyttäisi olevan, että jos jokin asia tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole totta. Aina kun hälytyskellot alkavat soida, niitä pitäisi malttaa kuunnella tai niistä pitäisi ainakin puhua jollekulle. Sillä vaaroja täynnä ovat marraskuun pimeät yöt.

Kirja pysyy hyvin kasassa, huoli tytöistä kasvaa myös lukijan mielessä. Poliisin kuvauskin vaikuttaa todelta, vanhempi poliisi ei aluksi oikein luota nuorempaan, mutta maastossa on pakko myöntää, että nuoruus on valttia. Henkilöiden suhteet kehittyvät kirjan tapahtumien myötä. Tärkeä aihe vakuuttavasti kuvattuna.

Ritva Sorvali

   

 

 

Ritvan dekkariarvostelut: