29 Huh 2016

Marja-Liisa Heino, Älä tähti putoa. WSOY 2015.

Kokeilevat tytöt vaaravyöhykkeellä

Marja-Liisa Heino, Älä tähti putoa. WSOY 2015.

Maahanmuuttajaperheen tytär Tara on kadonnut. Eletään suomalaisessa pikkukaupungissa, poliisi haastattelee perhettä, isää ja äitiä. Myös veli Kia kuuluu kuvioon. Kukaan ei tiedä missä Tara on.   

Lauseista ja lauseiden väleistä tihkuu kuitenkin sellaista tietoa, että Tara on ärsyttänyt perhettään, Tara on ollut liian rohkea, Tara on mennyt ravintoloihin, Taran käsilaukusta löytyy kortsuja ja meikkejä.

Poliisi on kaivanut esiin takavuosien Marjanin tapauksen. Saman suvun tyttö on tuolloin kuollut hukkumalla. Epäselväksi on jäänyt, onko kyseessä ollut onnettomuus vai jonkun tahallaan aiheuttama kuolema. Tutkittuaan Marjanin tapausta, poliisit alkavat uskoa, että Tarakin on kuollut.

Jollain tavalla tarinaan rinnastuu myös keskeisimmän poliisin Karli Eerolan serkun tytär, hänen kummityttärensä. Myös tämä tyttö juo mielellään olutta sekä viipyy kaupungilla yli puolenyön ja tällä tavalla saa äitinsä hermoraunioksi.

Tytöt kokeilevat rajojaan ja samalla koettelevat vanhempiaan. Saadaan selville, että kadonnut Tara on ollut yhteyksissä mallitoimistoon ja yrittänyt päästä sitä kautta julkisuuteen. Katoaminen on sattunut juuri samoihin aikoihin. Muslimiperhe ei katsele hyvällä silmällä tällaisia pyrkimyksiä.

Marja-Liisa Heino kuvaa myös poliiseja ja näiden erilaisia maahanmuuttajakäsityksiä. Pääpoliisi Karli Eerola on hänkin hieman rotuvammainen, hän on uskovainen romani. Tästä näkökulmasta käsin hän pystyy suhtautumaan myös maahanmuuttajiin neutraalimmin.

Älä tähti putoa kuvaa lähinnä poliisien huolta kadonneesta tytöstä. Vanhempien huoli on varmaan vielä syvempää, mutta se on myös ristiriitaisempaa, koska tytön käytös oli ärsyttänyt heitä. Poliisi tutkii kännykkäviestejä, tietokoneen sanoja, haastattelee kavereita ja seuraa tilanteen kehittymistä.

Älä tähti putoa kuvaa uskottavasti ja kiinnostavasti aikuisten huolta nuorten turvallisuudesta. Nuorten huoli elämästään on erilaista.

Ritva Sorvali   

Ritvan dekkariarvostelut: