Roope Sarvilinna, Kateissa. Tammi 2015.

Huoli veljestä täyttää elämän

Roope Sarvilinna, Kateissa. Tammi 2015.

Roope Sarvilinnan esikoisromaani Kateissa kertoo veljeksistä, Juntusesta ja Höntysestä, joista toinen on kadonnut. Juntunen on kadonnut. Höntynen elää Suomessa, pitää yhteyttä vanhempiinsa, menee naimisiin ja yrittää löytää Juntusen. Alussa Juntunen vielä lähettelee viestejä, ilmoittelee missä päin maailmaa hän milloinkin on. Vähitellen viestit vähenevät ja loppuvat kokonaan. Missä on Juntunen?

Juntusesta kerrotaan suhteellisen vähän. Juntunen katoaa vasta aikuisena, joten veli-Höntysellä lienee hänestä hyvä kuva, mutta lukijalle ei kerrota kovin paljon. Veljeksillä oli edessään loistava tulevaisuus, molempien opiskelut lähtivät hyvin käyntiin, molemmat olivat terveitä ja urheilullisia. Mikä sai Juntusen jättämään hyvin alkaneen nousujohteisen elämänsä ja lähtemään maailmalle?   

Juntunen kirjoittaa Intiasta maailmanvalloituksensa alkuvaiheessa, että hän epäili haurastuvansa. Hän pelkäsi jämähtävänsä uraputkeen, perheputkeen, elämänputkeen, niinpä hän lähti. Hän ajatteli antaa ajan kulua rauhassa ja katsella elämää, muiden elämää. Suomessa tuollainen sivustakatselu ei olisi ollut mahdollista.

Kirja etenee vuorotellen kummankin veljeksen ajatuksissa. Aika vaihtelee, välillä ollaan nuoruudessa, välillä tässä päivässä. Niinpä lukijakin harhailee yhtä avuttomana kuin Höntynen, kun ei tiedä missä milloinkin mennään. Jossakin aina mennään, laivoissa, lentokoneissa, kävellen, uiden.

Kateissa kuvaa hyvin sitä, miten avuttomia kadonneen läheiset ovat, jos tästä ei kuulu mitään kuukausiin tai vuosiin. Tahallinen katoaminen on itsekäs teko, se on pakko todeta, sen Roope Sarvilinna hyvin kuvaa tässä kirjassa.

Ritva Sorvali

Ritvan dekkariarvostelut: