22 Maa 2016

Pyövelin matkassa 1600-luvun Suomessa

Pyövelin matkassa 1600-luvun Suomessa

Anneli Kanto, Pyöveli. Gummerus 2015.

Romaani Pyöveli kuvaa pyövelin työtä 1600-luvulla. Pääosin ollaan Suomessa, Vaasan seudulla, mutta jonkin aikaa kuvattu pyöveli käy ottamassa oppia myös saksalaisilta virkaveljiltään. Pyöveli on yksi tuon ajan virkamies, luonteva jatke tuomarille. Tosin kukaan ei halua pyöveliä lähelleen, sekä kirkossa että kapakassa hänen pitää olla kaukana muista.

Kuvatut pyövelit toteuttavat aikansa lakia, panevat toimeen tuomarin määräämän tuomion. He joutuvat lähimmäksi tuomittuja, he joutuvat näkemään näiden pelon ja kivun ja yrittävät rohkaista näitä kestämään kaiken. Oikeastaan pyövelit kokevat olevansa tuomittujen ystäviä. He lupaavat näille nopean lopun.

Pyövelin taitoihin kuuluu sekä hirttäminen, teloitus että polttaminen. Myös lievemmät rangaistukset kuten pieksäminen, peukaloruuvin käyttö ja muut kidutukset kuuluvat asiaan. Pyöveliä lukiessa tuli monta kertaa mieleen, että kyllä maailma on mennyt oikeaan suuntaan. Vielä 1600-luvulla julkinen kidutus ja teilaaminen olivat Suomessakin normaaleita asioita.

Tosin kirjan noitavainokuvausten alettua tuli mieleen, että meidänkin aikanamme käydään jatkuvasti samanlaista hurmoshenkistä vainoa tiettyjä ihmisiä ja asioita kohtaan. Etenkin netissä voidaan ihmiset ajaa umpikujaan ja lietsoa pelkoa, vaikka varsinaisia rovioita ei pystytettäisikään. Polttopulloja tietenkin heitellään, siinähän tarkoitus on saada aikaan - rovio.      

Pyövelin ohella Anneli Kanto kuvaa myös 1600-luvun apteekkaria ja tuomaria. Etenkin kirjan lopulla nämä virkaveljet osuvat yksiin Vaasassa ja hoitavat kukin ammattiaan toinen toisensa avustuksella. Myös näiden kaikkien perheasiat puidaan siekailematta, vaimon otossa ja pitämisessä erityiseen kiipeliin joutuu kirjan tuomari.   

Vaikka kyseessä on romaani, ilmoittaa kirjailija loppusivuilla, että päähenkilöillä on tietyt todellisuusesikuvat, ja lisäksi kirjaan teossa on käytetty melkoinen määrä lähdekirjallisuutta. Joten kirjan voinee myös faktojen osalta lukea uskottavana ajankuvana. Pyöveli on historiallinen romaani rankasta aiheesta.

Ritva Sorvali

 

Ritvan dekkariarvostelut: