Minna Lindgren, Ehtoolehdon tuho. Teos 2015.

Vanhukset koneiden ja saarnaajien armoilla

Minna Lindgren, Ehtoolehdon tuho. Teos 2015.

Ehtoolehdon tuhossa Siiri, Irma sekä Anna-Liisa ja muutkin tutut vanhukset ovat siirtyneet putkiremonttievakosta takaisin Ehtoolehtoon. Mutta millaiseen Ehtoolehtoon? Sellaiseen jossa koneet hoitavat koko hoivatyön.

Jokaisen huoneessa on älytaulu, joka neuvoo, mitä milloinkin pitää tehdä. Hissi puhuu, ja jollakulla vanhuksella on apunaan henkilökohtainen robotti. Ehtoolehdossa käy lähinnä vain Herätys tänään –liikkeen saarnaajia. Hekin ovat kiinnostuneita lähinnä niistä vanhuksista, joiden tilillä vielä on rahaa.

Sillä vaikka henkilökunta on supistettu olemattomiin, hoitomaksut ovat vain kohonneet. Niinpä monen tili alkaa näyttää tyhjältä, säästöt ja eläkkeet ovat johonkin huvenneet. Jos jollakulla ei ole perillisiä, ja omaisuutta näyttäisi tilillä vielä olevan, saarnaajat auttavat mieluusti testamentin teossa.

Onneksi kirjan päähenkilöillä on toisensa, muuten he olisivat aivan yksin tässä ”palvelutalossa” rahanmetsästäjien armoilla.

Minna Lindgren yrittää ihan vakavissaan herätellä meitä miettimään tulevaisuuttamme. Tätäkö se on, että seurustelemme yksin koneiden kanssa. Ehtoolehtoon ei edes pääse kukaan ulkopuolinen eikä vanhuksilla ole puhelinta, jolla soittaisivat jollekulle, jos kenellä vielä olisi tuttuja elossa.

Lindgren on luonut maailman, josta haluaa pois. Niinpä Ehtoolehdossa tapahtuvat kuolemat ovat iloisia asioita. Noin sitä pitää. Asukkaat ajattelevat, että toivottavasti minun vuoroni on seuraavana. Sillä vanhakaan ihminen ei voi elää yksin vailla mitään tarkoitusta. Pitää olla joku inhimillinen olento, jolta voi kysyä mitä kuuluu?

Ilmeisesti Ehtoolehto-sarja on nyt kirjoitettu. Minna Lindgren on sanansa sanonut.

Ritva Sorvali 

 

Ritvan dekkariarvostelut: