1 Kes 2015

Jarkko Sipilä, Mies kuumasta. Crime Time 2015.

Ruumiita setelisateessa

Jarkko Sipilä, Mies kuumasta. Crime Time 2015.

Sipilän uusin kirja lähtee Espanjasta ja sinne se tavallaan päätyykin. Kuitenkin 99 prosenttisesti kirjassa liikutaan Suomen kamaralla. Pääosin ollaan Helsingissä tai sen liepeillä.

Suomalaisten poliisien käsiin kulkeutuu vähän väliä rahaa, sileitä 50 euron seteleitä. Niitä löytyy autoista ja asunnoista. Käy ilmi että kyseessä on väärennetty raha, mutta taitavasti väärennetty. Vähitellen alkaa kuolla ihmisiä, ja loppua kohti mennessä ruumiita tulee yhä kiihtyvään tahtiin.

Kiinnostavin aihe tässä kirjassa oli koulussa oireilevan Robert-pojan tarina. Tämä jäi kuitenkin valitettavasti aivan sivutarinaksi. Toinen koko ajan esillä ollut aihe oli poliisien ja näiden tietolähteiden väliset suhteet. Etenkin Suhosella näitä kertojia näytti olevan, ja lähteiden suojelu painoi mieltä.

Itse pääaihe setelien alkuperän selvittäminen jäi minulle hieman hämäräksi. Miten väärennettyjä seteleitä myytiin, mitä hyötyä niistä oli kenellekään, kun niillä ei oikeastaan voinut osaa mitään? Ainakin niiden käyttö edellytti jatkuvaa pikajuoksua paikasta ja maasta toiseen.

Jarkko Sipilällä on vanhat tutut poliisit Takamäki, Suhonen, Joutsamo ja Kulta. Näiden suhteen kaikki on ennallaan, mutta ikään kuin tästä kirjasta olisi terä hukassa. Ikään kuin kirjailija ei olisi osannut päättää, mikä oikein on pääaihe.

Ritva Sorvali

Ritvan dekkariarvostelut: