Saara Kesävuori, Kuningas. Tammi 2014.

Poika pitää perhettään pelossa

Saara Kesävuori, Kuningas. Tammi 2014.

Kuningas on päätösjakso kolmiosaiselle sarjalle, mutta sen voi lukea myös itsenäisenä teoksena. Se kertoo perheestä, jonka poika Kodak haluaa alistaa muut valtaansa ja kostaa muille. Kodakin äiti on tehnyt itsemurhan pojan ollessa 3-vuotias. Asiasta ei perheessä ilmeisesti ole tarpeeksi puhuttu, ainakaan Kodakille ei ole kerrottu asian oikeaa laitaa.

Niinpä Kodak ilmeisesti kantaa veristä kaunaa muille perheenjäsenille, ja nämä pelkäävät koko ajan henkensä puolesta. Samoin saa pelätä jokainen muukin ihminen, joka sattuu jollain lailla ärsyttämään Kodakia. Kodak nimittäin pitää itseään kuninkaana, jota muiden tulee palvoa ja kunnioittaa, vähintäänkin pelätä.

Kirjailija kuljettaa tarinaa moniaalla. Lukija pääsee Kodakin lähelle ja näkee, miten tämä kiusaa esimerkiksi vaimoaan ja miten tämä milloinkin saa uuden yllykkeen kostolleen. Tarina kulkee myös Kodakin siskon mukana, tämän peloissa ja tämän ystävien peloissa. Kodak on ollut paitsi vankilassa myös mielisairaalassa, ja hänen entinen hoitajansa on yksi näkökulmahenkilö.

Saara Kesävuori koukuttaa lukijan kertomalla vähitellen Kodakin eri tempauksista. Jo kirjan alkupuolella mainitaan tulipaloista ja muista eri tapauksista, joissa Kodak on ollut toimijana. Mitä hän missäkin on tehnyt, se selviää vasta vähitellen kirjan aikana. Kaikki asiat eivät välttämättä selviä tässä kirjassa, mutta lienevät kerrottu sarjan aiemmissa osissa.

Jakamalla säästeliäästi tietoa, kirjailija pitää mielenkiinnon yllä. Sen verran Kodakista kerrotaan kuitenkin jo alkusivuilla, että lukija kiinnostuu hänen henkilöstään ja haluaa lisää tietoa. Maantieteellisesti kuljetaan Helsingistä Ouluun ja taas Helsinkiin ja Tallinaan. Kodakin pahuuden syy ei minulle täysin selvinnyt. Miksi hän haluaa kostaa, tappaa, herättää pelkoa. Sairas mikä sairas, mutta silti arvoitus.

Ritva Sorvali       

Ritvan dekkariarvostelut: