Harri Nykänen, Mullasta maan. Crime Time 2014.

Ollako kyläkirja vai dekkari?

Harri Nykänen, Mullasta maan. Crime Time 2014.

Harri Nykänen vie uusimman kirjansa päähenkilön Lappiin. Roviomiljonääri Joonas Salo on ostanut Lapista talon ja menee tutkailemaan ostostaan. Talosta paljastuu monenlaista kuten kyläläisistäkin. Pian Joonas Salo on keskellä sukuriitaa, vanhoja tapahtumia muistelevia eläkeläisiä, ja ruumiita alkaa tulla kasapäin.

Kirjan alkupuolen talon tutkiminen, pihan, saunan ja rannan katsastus, vintin lehtikasat, kellarin ummehtunut ilma ja kaikenlainen asumattomuuden tuntu oli kuvattu havainnollisesti. Myös toinen toisensa perään kahville pyrkivät kyläläiset pystyivät yllättämään persoonallaan, puhetavallaan tai harrastuksillaan. Kirja oli kuin minkä tahansa autioituvan maalaiskylän pohjapiirros.

Mutta kun ruumiita alkoi tulla, vauhti kiihtyi. Tuolloin myös kyläkuvauksen uskottavuus alkoi hieman murentua, sillä ei kai missään lappalaiskylässäkään voi olla noin paljon kostettavaa. Eivät kai kaikki sentään voi olla vihoissa keskenään ja vielä vuosikymmeniä. Eli kirjan sävy tavallaan muuttuu noin puolivälissä, kyläkirjasta tuleekin dekkari, jossa pääasiana on ruumiiden perässä juokseminen.

Kumpi lienee ollut Harri Nykäsen alkuperäinen idea, kuvata kylää vai rikoksia, mutta lopputulos on näitä molempia? Lapin luonto luo outoa taikaa kirjan alkupuolella, puut, linnut, joki, erilaiset äänet, hiljaisuus, kaikki tämä suorastaan kiehtoo mieltä. Lopussa ruumiiden määrä suorastaan läkähdyttää. Jäin miettimään, että oliko niitä muutama liikaa.

Ritva Sorvali    

 

   

Ritvan dekkariarvostelut: