Anja Angel, Kuoleman sokea piste (WSOY 2002)

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.51835
Ritvan dekkarinurkan dekkariarvostelut: 

Anja Angel osoittautuu kirjassaan ”Kuoleman koskea piste” erinomaiseksi dekkarikirjailijaksi. Angel kuvaa keski-ikäisen, sivistyneen ja varakkaan naisen kujanjuoksua pakoon hankalasta tilanteesta. Tähän tilanteeseen nainen on ajautunut hakiessaan hierojalta apua selkävaivoihinsa.

Jo ensimmäisellä hierontakerralla nainen tajuaa, että hieroja tarjoilee palveluitaan muihinkin kuin selkävaivoihin. Ja kun hieroja osaa taitavasti käytellä käsiään, niin asiakas on pian koukussa. Erittäin uskottavan tuntuisesti Angel kuvaa päähenkilönsä Elena Paasion tukalaa tilannetta.

Elenan tarinan lisäksi kirjassa on ainakin tämän äidin ja isän tarina, Elenan pakomatkallaan kohtaamien vankilasta päässeiden Tanelin ja Alexin tarinat, Tanelin isän tarina, hieroja Ericin tarina ja syöpöttelevän yksityisetsivä Laitisen tarina.

Anja Angel on kirjailija, joka osaa kääntää tilanteista kuin tilanteista esiin myönteiset puolet. Kaikki hänen henkilönsä ovat oikeastaan kiperässä tilanteessa, kenelläkään ei mene erityisen hyvin. Nämä ihmiset eivät kuulu kauniisiin ja rohkeisiin.

Mutta Angelin viisaus kirjailijana ja ihmisenä tulee esiin siinä, että hän pystyy osoittamaan, että näilläkin ihmisillä on elämisen oikeus ja jopa tehtävä tässä yhteiskunnassa. He voivat tukea toinen toisiaan. Tukemalla toisiaan he säästävät yhteiskunnan varoja ja parantavat omaa elämäntilannettaan.

Tätä kirjaa lukiessa tulee hyvä mieli. Ihmiset löytävät paikkansa, kaikille löytyy tekemistä, ketään ei tarvitse jättää rannalle. Ihmeellistä on se, että kaikki tämä tapahtuu näin luontevasti eikä mikään tunnu päälle liimatulta. Kuoleman sokea piste on hyvä kirja.

 

Anja Angelin teosten saatavuus Kymenlaakson kirjastoissa.

 

julkaistu 2002, Kaupunkilehti Seiska