6 Lok 2014

Staffan Bruun, Murhastudio. Crime Time 2014.

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.139245

Piinapenkki vie jalat alta mahtimiehiltäkin

Staffan Bruun, Murhastudio. Crime Time 2014.

Murhastudio kertoo Piinapenkki-nimisestä televisio-ohjelmasta, jossa toimittaja Burt Kobbart panee julkisuuden henkilöt koville. Hänen piinapenkkiinsä istuvat muun muassa Timo Soini ja Björn Wahlroos, ja mitä heille oikein tapahtuukaan?

Kirjan alkupuoli oli juuri Piinapenkin viikoittaista tekemistä, haastattelijoiden haalimista, edellisestä haastattelusta toipumista, jatkuvaa veitsenterällä tasapainoilua ohjelmanjohtajan suuntaan. Alun samantapaisena toistuva studio-osuus oli mielestäni liian pitkä, toimintakäänne olisi voinut alkaa aikaisemmin.

Juoneen nivoutuu myös pieni äiditön Kasper-poika, uusi totaalipedagogia, moottoripyöräjengiläiset, kansanedustajien pelottelu ja kiristäminen sekä toimittajan ja tuottajan välinen orastava romanssi, joka ei tosin oikein istu muiden huippuvakavien aiheiden lomaan.

Kirjan loppupuoli on melkoista peräkkäin juoksua ja piilottelua, henkikulta on monen kohdalla huterassa. Koko ajan ajetaan edestakaisin Helsingin ja Porvoon väliä, jossain vaiheessa jopa soudetaan Porvoonjokea. Poliisi jää lopussa selvittelemään syntynyttä sotkua, toivottavasti saa jotain selville.

Kirja saa aikuisen lukijan kyselemään, miten haasteellisten nuorten kanssa pitäisi menetellä? Mikä olisi se keino, jolla vältyttäisiin Murhastudion kuvaamilta tapahtumilta? Kaiken takana on kosto.

Ritva Sorvali       

 

Ritvan dekkariarvostelut: