14 Hei 2014

Anna Lönnroth, Baselinvihreää. Teos 2014.

Taistelua ruuantuotannon keinoista

Anna Lönnroth, Baselinvihreää. Teos 2014.

Anna Lönnrothin esikoisdekkarin Baselinvihreää kannessa on maissintähkä. Se kertoo kirjan aiheesta, kasvinjalostuksesta ja siitä käytävästä taistelusta. Kirjan alussa on murhattu luonnonmukaisen viljelyn pääarkkitehti Carlo Fischer. Fischerin kuolema käynnistää koko Euroopan ellei maailmanlaajuisen operaation Fischerin elämäntyön metsästämiseksi. Missä ovat tämän mitkäkin siemenet ja muistitikut?

Kirjassa seikkaillaan pääosin eri puolilla Keski-Eurooppaa ja Suomea. Osa henkilöistä suhtautuu luonnonmukaiseen kasvinjalostukseen intohimoisesti ja haluaa sillä tavalla pelastaa maailman. Osa toimii kemianteollisuuden agentteina, joiden tarkoitus on tuhota luontoihmisten siemensäiliöt. Kemianteollisuus on heidän mielestään tuhoon tuomittu, jos viljelijät saavat käyttöönsä sellaisia lajikkeita, jotka pärjäävät ilman kasvimyrkkyjä.

Kyse on isosta asiasta ja kemianteollisuudella isoista rahoista. Niinpä armoa ei anneta, vaan palkkamurhaajat kiertävät nitistämässä innokkaimmat viljelijät ja kokeilijat. Henkilöiden kesken leviää myös pelko siitä, kuka on kenenkin leirissä, kenenkin puolella, kenelle voi kertoa mitäkin. Eli pitkin kirjaa keskeiset henkilöt katselevat toisiaan milloin enemmän milloin vähemmän epäilevästi.

Anna Lönnroth on onnistunut rakentamaan kihelmöivän jännittävän tarinan maailman tärkeimmästä aiheesta, ruuasta ja sen tuottamisesta. EU ja YK muut isot järjestöt ovat mukana kirjassa ja henkilöiden kautta koko maailma. Henkilöitä olikin melkoisesti, joten heistä ei juuri kukaan jäänyt erityisemmin mieleen. Henkilöt olivat enemmän oman aatteensa edustajia kuin yksilöitä.

Anna Lönnrothin aihe on mitä tärkein, elämämme perusta, ruoka. Kirja muistuttaa jossain määrin Ilkka Remeksen ja Taavi Soininvaaran kirjojen hurjia aiheita. Niissäkin yritetään pelastaa maailma. Sitä Baselinvihreäkin yrittää, ja on hienoa että dekkarit tarttuvat tällaisiin tärkeisiin aiheisiin.

Ritva Sorvali

       

Ritvan dekkariarvostelut: